Magazin Srbija

Razroki SNS: Šormaz gleda na zapad, Glišić na istok, a zajedno u Vućića

gliša i šorma
Printscreen

Nakon što se funkcioner Srpske napredne stranke i član Glavnog odbora Dragan Šormaz javno ponudio za funkciju u izvršnoj vlasti zbog svojih bliskih kontakata sa američkom administracijom, dobio je ekspresan odgovor od Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a.

Šormaz je aktivirao svoje prisustvo u medijima, pre svega onim navodno opozicionim, gde najotvorenije propagira uvođenje sankcija Rusiji i time učestvuje u orkestriranoj kampanji kojom se više nego očigledno stanovništvo priprema na diplomatski rat protiv, do juče, deklarisanog „bratskog naroda“.

Šormazovi istupi podsećaju na poznatu strategiju ’spavača’ koji na određenoj teriotirji, u određeno vreme i pod određenim okolnostima reaguju i stupaju u akciju kako bi ostvarili ciljeve neke države, službe ili interesne grupe.

Njegova retorika predstavlja onu struju u vladajućoj partiji koja po svaku cenu drži Srbiju u čekaonici Evropske unije, u službi Zapada i koja služi kao protivteža rusofilskim članovima SNS-a.

– Srbija mora da bude deo savremenog, slobodnog, demokratskog, tehnološki naprednog Everoatlanskog sveta. Sve ostalo je laž i obmana. Gradjani će razumeti – rekao je Šormaz za Danas, dodajući da se bira „izmedju našeg mesta u Evropi i azijske despotije u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo“.

Teško da će Šormaz ikada govoriti o ekonomskom potencijalu i enormnom bogatstvu tog drugog despotskog sveta, te odnosu tih sila prema našoj zemlji. Neukusnim ucenama sprovode se interesi određenih krugova moći, često i na štetu sopstvenih građana kao u slučaju EU i ruskog gasa, i to je po Šormazu taj slobodarski svet, koji je zapravo prepun licemerstva i medijskih propagandnih laži.

I “azijske despotije” i taj “savremeni, slobodni, demokratski, tehnološko napredni Evroatlanski svet” svoje postojanje, opstanak i mir duguju pre svega medijima koji sopstvene građane drže u mraku, bez istine i pravih informacija, a ukoliko se neko usudi da progovori o zločinima i mutnim radnjama završava u najboljem slučaju kao Džulijan Asanž. Tako posmatrano, ne postoji neka naročita razlika u shvatanju na koji način se sprovodi i čuva vlast. O tome, ipak, nije popularno govoriti, zar ne?!

Šormaz je išao i korak dalje, rečima da je „veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije“, te da „naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju“.

Govorio je i o paravojnoj ruskoj formaciji “Vagner”, te otkrio da su pripadnici ove grupe hapšeni tokom julskih demonstracija 2020. godine u Beogradu. Član Glavnog odbora SNS-a jasno navodi na ideju da Rusija zapravo planira terorističke akcije i državni udar u Srbiji.

– U prošlosti smo mi imali i dobre i veoma loše trenutke u odnosima sa Moskvom, a istorija i ne treba da bude faktor prilikom odlučivanja u vođenju države, nego interes naše države i građana. Humanitarni centar u Nišu nije opravdao svoje postojanje. Obzirom na situaciju u našim medijima, ili slučajeve „na dugme“ organizovanih demonstracija, nekada i nasilnih, kao što je bio slučaj u leto 2020. u kojima su učetvovali i neki Rusi pripadnici Wagnera, a to je činjenica, jer smo ih hapsili, meni govori da je veliki broj diplomata u Ruskoj ambasadi uključen u delovanja protiv interesa Srbije. Naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju – kazao je između ostalog Dragan Šormaz.

Ovo je mantra korišćena i u Crnoj Gori, a ukoliko ovakva retorika postane medijski još agresivnija, te zaživi u real politici, ne smemo se iznenaditi ako će Rusi i nas jednom “oslobađati” kao danas Ukrajince.

Na Šormazovo buđenje i samopromociju reagovao je njegov stranački kolega Darko Glišić. Njega je očigledno zabrinula marketinška kampanja partijskog druga, te je odlučio da se usprotivi i sačuva unutrašnji poredak naprednjaka – Vučić pa svi ostali.

– Predsednik Vučić se nadljudski bori za interese Srbije – naglasio je Glišić na Pinku.

Za Šormaza je imao više nego jasnu poruku, iako je pitanje čiji će uticaj prevagnuti u narednom periodu.

Glišić je rekao da je Šormaz “veoma uspeo u životu time što je stigao do naslovne strane Danasa”, te da “ko god je sam sebe predložio, poput ovog jednog što smo spominjali, e ti neće biti sigurno (ministri), ti koji su se sami kandidovali sto posto neće dobiti podršku unutar stranke“.

Sve ovo je rekao Glišić iako navodno nije želeo da komentariše izjave egibicioniste Šormaza.

– Ne bih da komentarišem egzibicioniste koji se obraćaju sopstvenoj stranci i javnosti putem medija koji isključivo služe demonizaciji iste te stranke i njenog predsednika. Oni koji to rade moraju da znaju da smo mi u stranci veoma, pod navodnim znacima, oduševljeni kada čujemo da se neko predsedniku stranke, stranci i njenim članovima obraća preko medija koji 24 časa dnevno demonizuju predsednika države, njegovu porodicu – poznatim oralnim, a ne moralnim načelima poveo se Glišić i ovoga puta.

Dok psi laju, karavani prolaze, a svi čekaju pastira da kaže koju večeras u 18 časova. Prostor za neutralnost sužen je do srazmere kutije šibica u koju Srbija i njeni vladajući šibicari ne mogu da se sakriju.

Tužna nam je sudbina kada o najvažnijim državnim pitanjima preko medija raspravljaju Šormaz i Glišić.

Razroka je naprednjačka Srbija dok jedno oko gleda na zapad, drugo na istok, a obezglavljeni narod svoju sudbinu je stavio u ruke nekadanjem Šešeljevom vodonoši, a danas suverenu koji u ovoj našoj despotiji ima poslednju reč.

Šta će biti kada predsednik konačno ispuni obećanje i napusti vođstvo u stranci, kako će se jedan Šormaz i Glišić dogovoriti oko nasledstva mogli smo videti u kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“.

Šormaz: „Ma koliki je moj deo!?“

Glišić: „Ovoliki!“

Vučić se odrekao svojih kapitalaca Kebare, Langure, Srbe Ledenice i Šormaza

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link