Lifestyle

Razbijen mit o uticaju jaja na naše zdravlje

Jaja ne valja često jesti. Koliko puta ste i sami čuli ovu rečenicu? Dok neki smatraju da jaja mogu loše uticati na naše zdravlje pre svega zbog žumanceta jer ima previše holesterola, utiče na visok krvi pritisak i šećer, istraživači sa Univerziteta u Sidneju došli su do drugačijeg zaključka. Oni su razbili mit o  konzumiranju jaja i njihovom uticaju na naše zdravlje. Naime, ekipa koja je učestvovala u studiji sprovela je eksperiment koji je pokazao da 12 jaja nedeljno nije povećalo šansu od kardiovaskularnih oboljenja kod ljudi koji imaju predispoziciju da dobiju dijabetes ili kod onih koji već imaju dijabetes tipa 2.

“Uprkos savetima koje možete pročitati u mnogim izdanjima o dijetama naša studija je pokazala da ne morate da se uzdržavate od jaja i da one čine zdravu dijetu“, rekao je dr Fuler, autor studije.

Studija je pokazala da kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2 nijedno od ovih stanja nije bilo izazvano ovim brojem konzumiranih jaja, zbog čega ta teorija pada u vodu.

“Jaja su izvor proteina i mikronutrijenata koji podržavaju naše zdravlje – naš vid, srce, krvni pritisak i trudnoću“, zaključio je.

Najbolji način da ispržite jaja na oko

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link