Magazin Srbija

Ukrajinska vojska koristi srpsko oružje u ratu sa Rusima, Vučić ponovo uhvaćen u laži (VIDEO)

rat ukrajina krusik

Ukrajinska vojska poslednjih dana u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke mine, koje su u valjevskom Кrušiku proizvedene 2018, što se jasno može videti na videu koji je postavljen 13. marta i na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine (Ukrainian military TV), piše novi NIN, a prenosi N1.

To istovremeno, kako se navodi, znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dve i po godine nije govorio istinu o izvozu naoružanja i vojne opreme iz ovdašnjih fabrika namenske industrije, koje je, preko Poljske, isporučeno kupcima iz Ukrajine.

Vučić je tada, u novembru 2019, komentarišući otkriće da su minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Кrušika prodavane Ukrajini 2016, tvrdio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

U nedelju, 13. marta ove godine, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video u trajanju od četiri minuta i 34 sekundi pod nazivom Bitka za Кijev. Mosčun, na kome se vidi kako vojnici Snaga za specijalne operacije Ukrajine ispaljuju veliki broj minobacačkih mina na položaje koje drže ruski vojnici na obodu sela Mosčun, u blizini Кijeva.

U nekoliko kadrova jasno se može videti da minobacačke mine kalibra 60 milimetara nose oznaku КV lot 05/2018. NIN ekskluzivno otkriva da je upravo to oznaka za mine proizvedene u valjevskom Кrušiku tokom 2018. (КV je oznaka za Кrušik Valjevo).

NIN piše da se na specijalizovanoj onlajn platformi 52WMB navodi i cena od 82,59 dolara, po kojoj je poljski Natan svaku minu iz Кrušika prodao ukrajinskoj kompaniji Ukrinmaš. To izaziva sumnju da je Кrušik u ovoj transakciji oštećen, kao što je bio i u brojnim drugim koruptivnim transakcijama sa povlašćenim privatnim trgovcima bliskim vlastima, koje je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović.

Tehnoremont je, naime, iste mine, koje je Natan prodao Ukrajincima, od fabrike Кrušik kupio po ceni od 45,20 dolara za komad. Razlika za 30.000 mina između početne cene koja je plaćena Кrušiku i konačne, koju su platili Ukrajinci, iznosi čak 1.121.700 dolara, jer je Tehnoremont mine Кrušiku platio 1.356.000, Ukrajinci su ih Poljacima na kraju platili 2.477.700 dolara. Može se, dakle, kako navodi NIN, zaključiti da je u ovoj transakciji valjevska fabrika ostala „kraća“ za više od milion dolara.

Noam Čomski upozorava svetske lidere: Ovaj sukob je smrtna presuda za našu vrstu

308 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap