Magazin Srbija

5 dokaza da je domaća rakija lek i za telo i za dušu

toma nikolic
Foto: Alo!/Masanori Jošida

Da rakija blagotvorno utiče na zdravlje potvrdile su brojne medicinske studije. Naš narod se ponosi ovim pićem a imamo i razloga. Ona ima važno mesto u našoj trdaiciji. Neizostavna je na veseljima ali i je i običaj da se na groblju popije čašica za dušu preminulog. Rakija uz jutarnju kafu takođe je dobra za krvne sudove i smnjuje šansu za srčani udar.

Reč slivovitza i vampir su dve  pozajmljenice iz našeg jezika koje se korste u engleskom.

U svakom slučaju, rakija jeste lek ali ne litar rakije, preterivanje nikada nije dobro.

Duže se živi

Prevelike količine rakije i bilo kojeg drugog alkohola će vam definitivno skratiti životni vek, ali umerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni uzrok starosti.

Smanjuje nervozu

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.

 Manji rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Leči prehladu

Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.

Ne goji

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih “prirodnih” sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Izvor: Novosti.rs

Vruća rakija: šumadijski čaj pred kojim pada svaka bolest

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link