Koronavirus

Sukob kolega Radovanovića i Kona: Podaci Batuta su skandalozni!

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da su tvrdnje o navodno znatno većem broju umrlih i zaraženih od zvanično saopštenog, uznemirile javnost i poručio da Krizni štab nije lagao za vreme i posle ukidanja vanrednog stanja.

Podsetimo, BIRN u tekstu od prošle nedelje tvrdi da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Dr Janković govorio je za „Blic“ na temu evidencije preminulih od korona virusa.

Kon je dodao da je pratio podatke Instituta „Batut“ o broju zaraženih i umrlih i da su oni validni.

– Ja govorim ono što znam i što je istina, a to su zvanični podaci. Na osnovu tog nije bilo razloga za uznemirenje javnosti. Nisam kontrolor vlasti.

Ako ova država i narod ne mogu da veruju osnovnim podacima koji se po zakonu izvlače na osnovu prijava i potvrde lekara o smrti, a koje su nastale u brzini i imaju neke mane, onda vi imate situaciju u kojoj neko mora to da koriguje i prati.

Revizije tih podataka treba raditi, najbolje u toku, ovde se očigledno nije stiglo, ali će morati da se uradi s obzirom na uznemirenje javnosti – rekao je Kon i dodao da neće dati ostavku jer ne može „napustiti brod“ u ovoj situaciji, prenosi Blic.

Sa druge strane Radovanović je ocenio da je baza podataka u Batutu skandalozna, a podaci besmisleni.

– Kada Krizni štab razmišlja o svojoj reputaciji, moraju da imaju u vidu da su izlazili u javnost sa dijametralno suprotnim stavovima. Treba biti iskren prema narodu i reći kakva je situacija.

Pristanak na političke i druge skupove povećava obolevanje i umiranje, to je valjda jasno. Imate ljude koji ne smeju da izađu i javno kažu da je broj mrtvih mnogo veći nego što se zvanično saopštilo – rekao je Radovanović.

Imunolog Srđa Janković je rekao da on nema uvid u bazu, niti da zna kako se unose podaci. On je rekao da je svestan da je narušeno poverenje.

– Ja sam ovde zato da sačuvamo i povratimo poverenje, a možemo ga vratii samo ako imamo verodostojnu istinu. Imamo dve serije podataka koje treba porediti i objaviti. I zahtevam, iako sam najmlađi u štabu da se to objavi – rekao je Janković.

On je istakao da stoji iza svake preporuke Kriznog štaba, pitanje je samo što se one ne primenjuju.

– Jedini način da smirimo ljude je da sprečimo da se stvari pogoršavaju na dnevnom novu, da spustimo epidemijsku krivu, ali bez vanrednog stanja i policjskog časa, jer one sad ne mogu da daju rezultat kao ranije. Iza preporuke Kriznog štaba i dalje stojim, kao i iza svake reči koju sam izgovorio – rekao je Janković.

Janković je naglasio da je istina važna i da svaki podatak mora da se proveri.

Kako kaže, podneo bi ostavku istog trenutka kada bi se utvrdilo da su podaci lažirani, kao i kada bi shvatio da ono što priča i za šta se zalaže nema više efekta.

Ana Brnabić najavila uvođenje novih mera: Moguće zatvaranje noćnih klubova

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link