Lifestyle

7 načina da uštedite novac

U stalnoj ste frci sa parama? Kako se bliži kraj meseca panično proveravate koliko novca vam je još ostalo na računu i da li ćete izgurati mesec? Razmišljate da se zadužite? Pokušajte sa ovim…

Smanjite izlaske
Lepo je družiti se, ćaskati uz vince, popiti čašu piva sa ortacima posle fudbala. I to često nije mnogo skupo, ali je znatno jeftinije da se sa društvom viđate kod kuće. Pozovite ekipu na kokice, a piće može i svako sam sebi da donese, i isto ćete se dobro provesti kao da ste bili negde napolju, možda i bolje jer ćete biti opušteniji u domaćem okruženju.

Pijte vodu kada izađete
Kada izađete na ručak ili večeru, i birate jeftiniji restoran, nemojte da gledate samo koliko koštaju obroci, već i piće. Možete mnogo da uštedite ako umesto aperitiva, čaše vina ili piva, naručite samo vodu, a kafu skuvajte sebi kada se vratite kući.

Rešite se svih dugovanja
Prvi korak štednje je vraćanje svih eventualnih dugovanja, bilo da se radi o konkretnim novčanim pozajmicama, kreditima ili neplaćenim računima.

Otkrijte gde “curi” vaš novac
Ne, ne morate da pravite sopstvene tabele i grafikone kako biste analizirali svoju potrošnju, postoje aplikacije koje to mogu da urade umesto vas. Ili, jednostavno kada vam stignu prva primanja, odvojite novac za račune i hranu, zatim za eventualnerođendane i druge obavezne poklone za taj mesec, popravke u stanu ili na automobilu, a sve što vam preostane (ako preostane) je za zabavu, šoping…

Nagradite sebe
Slično kao kada su vas roditelji nagrađivali kolačima kada ste kao dete uradili nešto dobro, tako i vi nagradite sebe – isplanirajte na šta ćete potrošiti ušteđeni novac ili deo tog novca. Kada imate cilj onda ćete ga lakše i ostvariti.

Poklone kupujte ranije
Bez obzira na to što ovog meseca nemate ničiji rođendan, slavu ili sličnu svečanost za koju vam treba poklon, ako ste naleteli na rasprodaju vina – kupite ga i čuvajte kada počne sezona slava. Ili, ako su igračke na sniženju kada prođu novogodišnji praznici, kupite nešto za svoju decu i za rođendane koji tek dolaze. Mislite unapred.

Pronađite partnera za finansijsku odgovornost
Baš kao što vam, možda, treba društvo za vežbanje, nego ko će vas terati da idete na jogu i kada vas baš mrzi, tako vam treba i neko da vas podržava u štednji.

Pronađite osobu koja će vas “udariti” po prstima kada krenete da iz novčanika vadite novac za nešto što vam nije neophodno.

Sa koliko novca bi prosečan Balkanac bio zadovoljan?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link