Magazin Putovanja

Suzana objavila račun iz taverne u Grčkoj: “Na salašu u Vojvodini sam za ručak plaćala više”

cene u paraliji
Foto: Profimedia

Kako se bliži maj i prvi termini za letovanje u predsezoni, interesovanje ljudi za cenama smeštaja, hrane i pića u restoranima, ali i u marketima po grčkoj obali, postaju sve veća.

Na fejsbuk stranici “Live from Greece”, objavljen je račun iz jedne grčke tavrne koji je zbog iznosa izazvao polemiku. Naime, iako su poskupljenja zahvatila čitav svet, iznos računa u restoranu kraj mora gde se služe morski plodovi i riblji specijaliteti i dalje, kako je veliki broj korisnika napisao, i više je nego podnošljiv.

– Sveže cene, da znamo šta nas čeka, napisala je Suzana, jedan od administratora grupe iznad računa koji je za nekoliko osoba iznosio 48 evra.

Naime, na meniju su se našle lignje, dagnje, hobotnica, salata od rukole, hleb, uzo i voda.

Više platili u Nišu nego na Halkidkiju

U komentarima, korisnici koji prate ovu grupu, pisali su kako su ove cene na mestu, te i da zbog svežine proizvoda i ambijenta, cene su i više nego adekvatne za uslugu.

– Morski plodovi, još u taverni, normalne cene, napisala je jedna Valetnina.

Sledeća korisnica, izvršila je poređenje cena u restoranima u Nišu i na Halkidikiju, poučena iskustvom od prošle godine.

– Prošle godine pre polaska za Srbiju, sednemo u restoran na plaži na Halkidikiju. Ručamo svežu ribu i razne morske plodove. Vrelo jako, pa popismo po 2,3 soka (nas četvoro). Častiše nas 4 kolača i 1 porciju sladoleda (u slučaju da neko od nas četvoro ne želi kolač), preukusna hrana i jako ljubazno osoblje. Račun je bio oko 70 evra (nešto više od 8.200 dinara).

Vratimo se u Srbiju i svratimo u Niš na večeru, jeste roštilj, ali znatno manja količina od one kraj mora, suprug, ja i dva deteta, račun smo platili oko 7.000 dinara. Tako da, sveža riba i morski plodovi i nisu tako skupi ako uporedimo sa cenama u našim restoranima, posebno ako uzmemo u obzir da uz hranu imate gratis pogled u plavetnilo i zvuk talasa, mislim hranu za sva čula, napisala je Dragana.

Jedno od poređenja bilo je vezano i za cene po salašima u Vojvodini.

– Pa na salašu u Vojvodini sam za ručak plaćala više. A ovo su morski plodovi u pitanju tako da su cene sasvim dobre… A treba imati i u vidu da su cene otišle gore… – glasio je stav jedne Tanje.

Večera na Kritu za tri osobe 56 evra

U konverzaciju se tada umešala korisnica po imenu Deana, koja se trenutno nalazi na Kritu, a koja je napisala da večera sa jednim predjelom, tri glavna jela, vinom i četiri pića, platila oko 56 evra.

– Mi smo trenutno na Kritu, večera za 3 osobe nas košta izmedju 50-56 evra zavisi od restorana. Pa mi nismo mnogo ješni. Ovo je cena otprilike za jedno predjelo ( da nešto promuljamo dok stigne glavno jelo jer ako uzmemo više onda nismo više gladni), tri glavna jela, jedno vino i četiri bezalkoholna pića. Porcije su bile uvek toliko velike da ih retko kad do kraja pojedemo. Za dezert nije bilo mesta, mada stigne uvek od restorana nešto ( voće ili neki kolači). To probrljavimo, objasnila je ona unutar objave na Fejsbuk stranici “Live from Grecce”

Giros, sladoled, pivo, kafa

Ono što je većinu Srba zanimalo, jesu cena girosa, sladoleda, kafe, pice, koktela i palačinaka.

Turistički radnici iz Srbije koji rade u Grčkoj tvrde da cena pita girosa ove sezone iznosi između 3, 5 i 4, 20 evra, dok cena porcije varira između 7 i 10 evra po osobi.

– Ako poredimo cene od prošle i ove sezone, cene su otišle gore možda za desetak centi, pa i sam koji evro, ali to je i dalje sve u domenu normale, čak je i povoljno ako pogeldamo države u okruuženju. Videćemo kako će se stvari odvijati kada krene sezona, ali prema iskustvu, biće na opšte zadovoljstvo, kako mušterija tako i ugostitelja – kaže Neša K.

Cena kafe na Halkidiiju varira između 1. 70 pa sve do 4, 30 evra, u zavisnosti da li pijete grču, nes, frape, kapućino ili neku drugu vrstu kafe. Vino kuće koje je obično i najpovoljnije varira između 2, 50 do 5 evra.

Mališani koji žele da se rashlade sladoledom, za tri kugle te poslastice, “koštaće” roditelje između 2. 70 i 5 evra, u zavisnosti od lokala do lokala.

Kada je reč o ceni piva, točeno veliko pivo se kreće izumeđu 4 i 5 evra. Ipak, sve ove cene treba uzeti sa rezervom, kako je rekao sagovornik “Blica”, budući da većian lokala koja ima povoljnije cene još uvek nije otvorila svoja vrata za goste.

Izvor: Telegraf biznis

Stigao je prvi ovogodišnji račun iz grčkog restorana i svima je za oko zapala ista stvar

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link