Putovanja

Putujte po Srbiji svaki vikend sa ograničenim budžetom – evo kako

Nedavna poskupljenja naterala su većinu stanovnika naše zemlje, na rebalanse kućnih budžeta. Kako se putovanja neretko nađu u kategoriji “luskuz”, ona budu pod rizikom da ih se odreknemo. Međutim, ne mora da bude tako uopšte, a pogotovo kada govorimo o putovanjima po Srbiji. Ako smo malo domišljati možemo da putujemo po Srbiji, a da to ne utiče na naš budžet. U nastavku teksta, sa vama delimo baš ove savete kako da putujete po našoj zemlji sa malo novca.

Napravite detaljan plan putovanja

Dobro isplanirano putovanje, pre svega vam daje priliku da uočite gde možete da uštedite tokom putovanja, a takođe vas lišava neočekivanih troškova tokom boravka. 

Prvi deo planiranja posvetite upoznavanju mesta koje obilazite i njegovih atrakcija. Pogledajte koliko se kreću cene smeštaja u tom mestu. Koje atrakcije i znamenitosti nudi, da li je potrebno da plaćamo posetu tih atrakcija, kako se kreću cene po restoranima i kafićima. Sve ove informacije su sada lako dostupne i saznaćemo ih uz jednu internet pretragu.

Proverite da li je u tom mestu dostupan gradski prevoz, s obzirom da je ova vrsta prevoza najpovljnija i daje priliku da uštedimo dosta novca.

Naravno, odredite vaš budžet i krećite su njegovim okvirima! Takođe, naš savet je da isplanirani budžet trošite u kešu. Ovo je najbolji način da ostanete pri zacrtanom planu i da ne ulazite u nepotrebne troškove. Neka vaše platne kartice budu poslednja opcija za plaćanje i to u slučaju nužde.

Dajte prednost pivatnom smeštaju u odnosu na hotelski

Smeštaj je stavka koja najviše pogađa budžet tokom putovanja, pa ona zahteva i posebnu pažnju. Brojke pokazuju da biranjem privatnog smeštaja jeftinije prolazimo za čak 40-50% nego da biramo hotelski smeštaj.

Još jedna prednost privatnog smeštaja je što ukoliko putujete na više dana, postoji šansa da dobijete popust na duži boravak. Ovo je relativno česta praksa kod vlasnika apartmana. 

Skromnija kvadratura uštedeće vam novac 

Ukoliko putujete sami ili u paru birajte one smeštajne jedinice koje su namenjene za boravak do 2 osobe. Ovo je najpovoljniji smeštaj, i nema potrebe da plaćate neiskorišćeni prostor i kapacitete. Ovo pogotovo važi ukoliko ste isplanirali da najveći deo vremena provedete van smeštaja, u obilaženju mesta.

Konkretno, najpovoljnija opcija, kada pričamo o privatnom smeštaju, su studio apartmani. Apartmani koji su pretežno opremljeni za boravak do 2 osobe, a dizajnirani su tako da u se u jednoj prostoriji nalazi deo za spavanje i kuhinjski prostor. Radi se o vrlo popularnom tipu smeštaja kada je reč o kraćim, vikend putovanjima, ali oni bolje opremljeni su odlični i za duže boravke. Kako izgledaju ovi apartmani i šta nude, saznajte na primeru – studio apartmani Vrnjačka Banja.

Ukoliko putujete u većem društvu birajte smeštaj sa većim kapacitetom

Kada smo kod kapaciteta smeštaja i načina da to iskoristimo za uštedu, pravilo za veća društva je obratno od prethodnog. Dakle, kada putuje veća grupa ljudi jeftinija opcija će biti zajednički smeštaj u okviru veće jedinice i podela troškova. 

Kada putujete u grad možete iznajmiti kuću ili vikendicu. Drugi vid smeštaja koji može da primi veći broj ljudi, a koji je pretežno zastupljen na planinama su brvnare. Divčibare, Zlatibor, Kopaonik i Stara planina su najbogatiji ovom vrstom smeštaja, a neretko se brvnare mogu pronaći i pored naših velikih reka.

Iskoristite besplatne vaučere za plaćanje smeštaja

Sjajan način da uštedite na smeštaju je da iskoristite besplatne vaučere koje dodeljuje Vlada Srbije u cilju podsticanja domaćeg turizma. Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i ovaj iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine da iskoristi. 

Ovo ne znači da ukupni troškovi vašeg smeštaja moraju da se kreću do 5.000 dinara. Ukoliko je cena veća, ostatak možete doplatiti novcem. Takođe ukoliko putujete u paru ili više vas, možete više vaučera da iskoristite za plaćanje istog smeštaja.

Vaučer možete da iskoristite:

  • za usluge smeštaja;
  • u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera;
  • u trajanju od najmanje pet noćenja.

To znači da vaučere možete da iskoristite samo za troškove smeštaja, a da njime ne možete da plaćate ostale usluge, poput recimo restoranskih usluga.

Pažljivo izračunajte koji vam se prevoz najviše isplati

Računica nam jasno pokazuje da je najjeftinije putovati vozom do željenog mesta, a u samom mestu koristiti gradski prevoz. Nevolja je što je ovo pravilo primenjivo samo za veća mesta i to pretežno gradove s obzirom da vozovi ne saobraćaju ka svim mestima, dok u manjim mestima gradski prevoz nije dostupan. 

Ukoliko putujete sami ili u paru i možete željene atrakcije u mestu gde odsedate pešice da obilazite, ili je gradski prevoz obezbeđen onda će verovatno autobus da bude najpovoljnija varijanta.

Sa druge strane, ukoliko putujete u većem društvu, već od 3-4 osobe, pod pretpostavkom da delite troškove, putovanje automobilom će vam se najverovatnije isplatiti i biti povoljnije od autobuske karte.

Samostalnom pripremom hrane ćete uštedeti dosta novca

Ukoliko se nalazite u privatnom smeštaju, odličan način za uštedu je da sami spremate hranu. Naravno, na odmoru ste i želite da se počastite, zato ovo i ne podrazumeva da morate sva tri obroka pripremiti sami. Pripremom dva od tri obroka, već ste uštedeli dosta novca. Namirnice je najbolje da nabavljate u većim marketima.

Iskoristite dane popusta ili posetite besplatne atrakcije

Koje god mesto da obilazite, sigurno smo da nudi pregršt atrakcija gde nije potreba nikakva novčana naknada za obilazak. Uz malo istraživanja možete da pronađete te znamenitosti i sjajno se zabavite.

Takođe, neke institucije određenim danima daju popuste, ili su čak ulasci besplatni. Tako recimo, Narodni muzej u Beogradu nedeljom ne naplaćuje ulaz. Ove informacije o danima popusta možete da saznate na sajtovima institucija, ili se možete raspitati u turističkoj organizaciji tog mesta.

Nadamo se da su nam vaši saveti bili od koristi i da ubuuće budžet neće da predstavlja prepreku za putovanja. Mi vam ih želimo što više, i što lepše provode na njima!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link