Magazin Putovanja

Nepuštanje vode u WC-u kažnjava se sa 100 €, a na kupovinu žvaka – zaboravite

singapur 1
Foto: Shutterstock

Rezgledanje brojnih znamenitosti, najbolja ulična hrana na svetu i iskustva koja se pamte ceo život nešto je što nudi mala zemlja na jugu Malajskog poluostrva. Singapur nudi obilje aktivnosti i zapanjujući spektakl igre rasvete i arhitekture, a stranica Pun kufer donosi nekoliko saveta koji će vam pomoći na putovanju u tu grad-državu.

Singapur leži na glavnom ostrvu i obuhvata dodatnih pedesetak, tačnije 63 manja susedna ostrva. Od susednih azijskih metropola razlikuje se najviše po čistoći i urednosti, a poznat je i kao bogato odredište s najboljim aerodromom na svetu. Aerodrom u Singapuru međunarodno je čvorište, što znači da su letovi s ostatkom planete izvrsni, a pronaći ćete direktan let gotovo prema svakoj metropoli na svetu.

singapur 2
Foto: Shutterstock

Turizam cveta i komunikacija turistima ne predstavlja poteškoće, jer je engleski službeni jezik. Za sigurnost ne trebate brinuti, jer Singapur je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu. Poznata je po svojim strogim zakonima, koji se ovde zaista primenjuju, a neki od njih bi mogli da vam se učine smešnim.

Jedan od tih zakona zabranjuje prodaju žvakaćih guma. Vi ih kao turista možete uneti ako je reč o paketiću-dva. Međutim, sve veće količine biće vam oduzete na aerodromu. Zanimljivo! Kad smo kod smešnih zakona – evo jednog praktičnog. U Singapuru postoji stvarni zakon protiv nepuštanja vode u javnom WC-u nakon korištenja, a ako vas uhvate da niste pustili vodu, bićete kažnjeni sa 150 SGD, što je oko 100 evra.

singapur 3
Foto: Shutterstock

Singapur je glavni grad zemlje i jedini grad. To je veliki poslovni i trgovački centar. Pravila Zapada ovde baš i ne važe. Možete se cenkati čak i u najmodernijim trgovačkim centrima.

Javni prevoz je savršeno organizovan, ali ipak grad možete obići i peške. Singapur je zaista spektakularan.

Prepustite se mirisima Male Indije ili istražite Kinesku četvrt, u kojoj ćete sresti rikše sa zvučnicima i tradicionalne kineske pijace i prodavnice. Krenite u obilazak Male Indije s vodičem koji uključuje zaustavljanje u tradicionalnim trgovinama i gde ćete čuti pregršt fascinantnih priča i zabavnih anegdota. Ono što je zajedničko svim delovima grada je hrana. Saveti za jeftino i dobro jelo odvesće vas u jednostavne restorane, čija je hrana izuzetno ukusna. Singapur ima bogatu kolonijalnu prošlost, njen delić otkriva zanimljivo hotel „Raffles“. Upravo tamo možete da se počastite ukusnim koktelom Singapore Sling i da jedete kikiriki dok bacate ljuske na pod.

Šta još treba videti u petomilionskom gradu? Za početak, najbolje je popeti se na terasu Marina Bay Sands na 57. spratu, gde možete uživati u spektakularnim pogledima i još spektakularnijem zalasku sunca. Sam hotel je inženjersko čudo.

singapur 4
Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih atrakcija je Gardens by the Bay, vrtovi koji se sastoje od tri dela – južnog, istočnog i središnjeg – u kojima živi više od pola miliona biljaka. Flower Dome, najveći staklenik na svetu, nalazi se u južnom delu. Područje Cloud Forest rekreira uslove tipične za nadmorsku visinu između 1.000 i 2.000 metara u tropskoj zoni. U kompleksu se nalaze i razni bulevari s drvoredima i strukture drveća koje nalikuju superstablima.

Uočljiva ikona Singapura je kip Merliona, koji je ujedno i maskota zemlje. Ima lavlju glavu, Singapur – što znači Lavlji Grad, i telo ribe, što predstavlja ribarsku prošlost grada. U Singapuru postoji pet službenih kipova Merliona, svi su različitih veličina, a najviši doseže visinu od 37 metara. Dolazite li u Singapur po avanturu, svakako istražite tematski park River Safari. Tamo ćete susresti pande, velike ribe, male krokodile i mnoge druge životinje, a ne manjka ni avanturističkih sadržaja.

Poželite li da provedete koji dan više u Singapuru, zaputite se do ostrva Sentosa – ono nudi spektakularnu noćnu predstavu na otvorenom moru pod nazivom Wings of Time. Gledajte 3D projekciju, laserski show i vatromet koji dočaravaju priču o Shahbazu, drevnoj ptici koja putuje kroz vreme i prostor. Postoji bezbroj plaža i tematskih parkova za istraživanje, a ostrvo je poznato po tome što je mesto zabave i opuštanja. Sjajan način da završite godišnji odmor.

Izvor: Pun kufer

Vodič i pravila za putovanje u inostranstvo s vašim kućnim ljubimcem

114 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap