Magazin

Pulmolog Žujović: Plašim se da će priroda ove zemlje proći kao i vrline ovog naroda

zagadjenje

U svojoj redovnoj koluni za portal Nova S proslavljeni srpski pulmolog Dejan Žujović komentarisao je poražavajuće stanje ekološke slike u Srbiji. Oko njegovih reči treba svi dobro da se zamislimo, jedino tako možemo sprečiti neizbežnu katastrofu.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

Dragi moji, na koju ćete vodu ovog leta izvesti svoju decu? Planirate izlet do neke planinske reke? Nema je više! U cevima je, ispod zemlje. Ne mora voda? Samo seoski turizam? Dobro vodite računa o kajmaku koji jedete. Zemlja na sto kilometara od Kostolca i Obrenovca je natopljena teškim metalima. To ide u travu, pa u kravu, pa…

Nigde ne idete? Digli ste ruke? Mirno čekajte zimu. I one dane kada imate osećaj da vam je neko navukao kesu preko glave i steže je oko vaše guše. Sećate se? Onih dana kada je vazduh imao ukus, miris i boju? A vi besno ratovali preko tastatura, dok su nadležni zabrinuto premeštali mošnice iz leve u desnu nogavicu.

Ponoviću ponovo. Svaka peta smrt u Valjevu i Užicu direktna je posledica zagađenog vazduha. Od deset obolelih od karcinoma pluća, jedan će oboleti zbog vazduha koji je udisao. Polovina vas koji doživite infarkt ili šlog biće žrtve zagađenog vazduha.

Ja nisam školovan ekolog. Samo sam čovek koji je mnogo putovao i video kako reke, jezera, šume, mogu da izgledaju. I bilo mi mnogo krivo. Ja se nisam rodio u slamu Bombaja, i ne pristajem na ovakvu prirodu u svojoj zemlji. Imam obavezu da sve kako sam zatekao dam na uživanje svojoj deci. A plašim se da će priroda ove zemlje proći kao i vrline ovog naroda. Nekada bilo, sada se…

Ne plašim se ja vas ni malo, vampiri. Doći ću iz mraka i naplatiću vam svaku kap znoja 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


38 Shares
Share via
Copy link