Magazin Svet

Bokser sa 2 pajtosa pucao iz sačmare u mladu medvedicu u zimskom snu pa završio u komi

ilia-medvedev
Илья Медведев/ Foto: From Official Website

Od preksinoć ruski ali i svetski mediji prenose vest da je 23-godišnji ruski bokser Ilja Medvedev ubio nožem medveda u Tjumenskoj oblasti i da se sa veoma teškim povredama nalazi na intenzivnoj nezi, u veštačkoj komi. Životinja je napala sportistu i dvojicu njegovih saputnika kada su se vraćali sa pecanja na reci Irtiš.

Momak se vraćao sa pecanja sa prijateljima kroz šumu u Uvatskom kraju. Sa njim su bila još dva pecaroša. Odjednom ih je napao medved. Prvo je zver napala 48-godišnjeg muškarca. Preminuo je na licu mesta, preneli su mediji… pa, recimo, poluinformaciju.

Zatim je medved, navodno napao Ilju i oborio ga na leđa. Ali, mladi borac je, uprkos ozbiljnim ranama na glavi i udovima, uspeo da životinji nanese nožem nekoliko smrtonosnih uboda.

Treći, 41-godišnji pecaroš, Denis Čabotar, zahvaljujući Iliji nije povređen. Ranjenog Medvedeva čamcem je odvezao u bolnicu. Mladom bokseru pomažu lekari. Nalazi se na intenzivnoj nezi, u veoma teškom stanju.

Njegov trener Dmitri Kosenko potvrdio je da je Medvedev na intenzivnoj nezi i u veštački izazvanoj komi: – Njegov život nije ugrožen, ali možete misliti kakve povrede ima pošto ga je napao medved. Pred Iljom je dug oporavak – naveo je Kosenko.

Ilija Medvedev je poznata bokserska zvezda Rusije, pred vrhuncem karijere. U julu 2019. godine osvojio je zlato na šampionatu Oružanih snaga Rusije u kategoriji do 64 kilograma. Majstor je boksa, prenose ruski mediji.

Međutim, prava pozadina ove „herojske“ priče ne poklapa se sa onim što su preneli ribolovci i mediji.

Državno odeljenje za lov Tjumenske oblasti saopštilo je da je životinja koju je ubio bokser Ilja Medvedev u šumi regiona Uvat bio medved star 3-4 godine. Portal „Кrivo ogledalo” objavio da su 19. oktobra tri muškarca starosti 41, 48 i 23 godine srela medveda na obali Irtiša.

Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta Ruske Federacije u Tjumenskoj oblasti, predator je napao 48-godišnjeg muškarca koji je preminuo od zadobijenih povreda. Mladić star 23 godine, uprkos teškim ranama po glavi i udovima, uspeo je da zveri nanese nekoliko smrtonosnih uboda nožem. Treći muškarac nije povređen, a nakon incidenta na čamcu, ranjene je odvezao u selo Alimka, gde su već bili policajci i hitna pomoć.

Sada je poznato da je Medvedev pre nego što se „uhvatio” u koštac sa zveri prsa u prsa pucao na životinju.

Na osnovu činjenica koje je iznelo Državno lovačko odeljenje, mediji su počeli iznositi pretpostavke da su napad medveda izazvali sami ljudi. Štaviše, iznose se mišljenja o mogućem pokušaju krivolova.

Nakon što su dobili poruku od jedinstvene dispečerske službe Ministarstva za vanredne situacije o napadu medveda na ljude, stručnjaci  Državnog odeljenja za lov, regionalnog odeljenja Uvat – načelnik Dmitrij Кhalturin i državni inspektor Vladimir Migura, zajedno sa policijskim službenicima – otišli su na lice mesta.

Za početak, policija je u čamcu žrtava pronašla neregistrovanu sačmaru sa 20 metaka. Oružje je zaplenjeno.

Na dan tragedije nije bilo moguće pregledati teritoriju rezervata zbog mraka, ali su 20. oktobra Dmitrij Halturin i Vladimir Migura otišli u selo Alimka, odakle su, zajedno sa policijskim službenicima, ponovo krenuli na lice mesta. Na 150 metara od Irtiša pronašli su telo mrtvog čoveka, a 10 metara dalje od njega – trup ženke medveda stare 3-4 godine. Кako je izvestilo Državno odeljenje za lov – u životinju je pucano pre nego što je ubijena nožem.

„30 metara zapadno od mesta događaja pronađena je jazbina medveda pored koje je bilo tragova krvi i mnogo čaura“, saopštilo je Državno odeljenje za lov.

To je poslednja okolnost koja potvrđuje da su ljudi, otkrivši jazbinu, odlučili da ubiju medveda i počeli da pucaju.

Poznato je da će ranjeni medved sigurno napasti čoveka. Verovatno, „pecaroši“ nisu uspeli da upucaju medveda na licu mesta u jazbini – životinja je nekako uspela da se izvuče sa mesta svog zimovanja i delimično se osveti prestupnicima.

U Novom Sadu demoliran auto Društva za zaštitu ptica Srbije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

103 Shares
103 Shares
Share via
Copy link