Magazin Svet

Američka vojska „mobilizuje“ pse robote, nije im potrebna obuka i nezaustavljivi su (FOTO)

uzas-22
Foto: Profimedia

Ispod ogromne zastave Sjedinjenih Američkih Država vojnik američke vojske ponosito stoji između dva psa.

Međutim, ovi psi nisu obični vučjaci kakvi se koriste u vojsci – u pitanju su čelični roboti visoki 75 centimetara, teški 32 kilograma, a izgledaju kao da bi lako mogli da stignu bilo koga, samo ako se ustreme dovoljno odlučno.

Fotografije su objavljene na sajtu američkih svemirskih snaga, ogranka američke vojske koji je odgovoran za svemirske projekte i američke satelite. Psi roboti uspešno su testirani u patrolama u jednoj od vojnih baza na Floridi.

uzas-11
Foto: Profimedia

Distopijska, metalna verzija čovekovog najboljeg prijatelja zvanično je nazvana „Vision 60“, a napravila ju je kompanija „Ghost Robotics“ iz Filadelfije, prenosi euronews.rs.

Uspešan test znači da su sada svemirske snage SAD-a uverene kako će ovi roboti moći da preuzmu određene bezbednosne zadatke koji se ponavljaju – ti zadaci sada će moći da budu potpuno automatizovani.

uzas-33
Foto: Profimedia

Roboti mogu da primaju komande ili da se postave na režim samostalnog funkcionisanja, a napravljeni su tako da izgledaju kao vojni psi i imaju sve iste kvalitete, osim što im nije potrebna obuka.

– Oni su nezaustavljivi, sa mogućnošću da se odmah podignu u slučaju bilo kakvog klizanja, pada ili kvara. Odmah će nastaviti da se kreću koristeći ugrađene operacije – piše na sajtu proizvođača.

S obzirom na to da izgledaju „bezglavo“, ne liče baš na svoje parnjake od krvi i mesa, već više kao da su izašli pravo iz neke epizode distopijske serije „Black Mirror“. Ovo je, otprilike, i bio komentar koji se mogao naći na društvenim mrežama nakon objava američke vojske.

Američko vazduhoplovstvo je još 2020. godine saopštilo da je počelo testiranje ovih robota, kako bi jednog dana zamenili delove sistema nadzora svojih baza.

U februaru je objavljeno da američke snage za graničnu zaštitu rade na razmeštanju robotskih pasa da nadgledaju granicu države sa Meksikom, u nastojanju da povećaju kontrolu nad migracijama.

Međutim, ovu vest su žestoko kritikovali aktivisti za građanska prava, koji su smatrali da je raspoređivanje pasa robota u cilju odbijanja migranata, koji se nadaju da će pronaći bolji život u SAD, previše „distopijsko i nehumano“.

Izvor: euronews.rs

Robot slomio prst 9-godišnjem dečaku tokom šahovske partije u Moskvi (VIDEO)

65 Shares
Share via
Copy link