Koronavirus Srbija Svet

Dr Boljević prvi Srbin koji će primiti rusku vakcinu: Dokazaću da je bezopasna

Pre dva dana (11. avgust) Rusija je objavila da je registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa. Ova vest izazvala je veliku pometnju i polemike, ne samo u naučnim i zdravstvenim krugovima.

Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na svetskom nivou i ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri – kaže za “Novosti” Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gde je cepivo isprobano i dalo je odlične rezultate.

Mnogi ne znaju da Rusija ima više uglednih instituta koji decenijama rade na vakcinama. Zbog toga se postavlja pitanje kako su to Rusi mogli brzo da naprave vakcinu protiv korone.

– Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svet uhvatila panika oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno verujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam lekar i predajem studentima.

Zašto na Zapadu dižu buku protiv ruske vakcine?

– Na sadašnju polemiku i napade na rusku vakcinu treba gledati iz nekoliko uglova. Pre svega to je stvar prestiža. Svuda u svetu govore i pišu da je baš Rusija prva napravila vakcinu. Drugo, velike farmaceutske kompanije su doživele udarac, jer su one planirale da zarade veliki novac. Ako više od 20 država sada govori da želi da kupi rusku vakcinu, to znači da te zapadne kompanije neće moći da zarađuju na tom tržištu.

Zoran Radovanović: Rusi nisu završili testiranja; Dr Ana Gligić: I sama bih se vakcinisala

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
18 Shares
Share via
Copy link