Magazin Srbija

„To se lemilicom opravi“: Snimak pruge iz Železnika pokazuje žalosno stanje naše infrastrukture (VIDEO)

Pruga železnik
Foto: Screenshot / Facebook / Eko straža

Putnici koji na relaciji Beograd – Novi Sad putuju vozom „Soko“, zaista mogu da budu prezadovoljni brzinom, komforom i udobnošću, ali pre će biti da je ova moderna brza pruga izuzetak, a ne pravilo, u odnosu na sveukupno stanje srpske železnice.

Dva iskakanja voza u samo 4 dana

Nažalost, stravična tragedija koja se 25. decembra prošle godine dogodila u blizini Pirota, kada se prevrnuo vagon iz železničke kompozicije koja je prevozila amonijak, alarmirala je javnost na žalosno stanje železničke infrastrukture. Podsećamo, amonijak je tada počeo da isprava po okolini i odneo dva ljudska života, a više desetina građana se javilo u bolnicu sa simptomima trovanja.

Gotovo neverovatno – samo četiri dana kasnije, na pruzi Zaječar-Knjaževac, kod sela Vratanica, iz šina je iskočio još jedan voz, tačnije cisterna koja je prevozila fosfornu kiselinu, ali ovoga puta ona se srećom nije izlila.

Na toj deonici pruge od Zaječara do Niša, 2019. godine su se za mesec dana dogodile čak četiri nesreće, kada su vozovi iskliznuli sa šina. Međutim, kako je ta deonica nedavno rekonstruisana, tek treba da se utvrdi razlog iskakanja voza.

Voz koji magično „leluja“

Na pravo stanje srpske železničke mreže ukazala je i Eko straža na svojoj Fejsbuk stranici, snimkom jednog nasumičnog mesta u Železniku.

Kako se vidi na pomenutom snimku, šine bukvalno „lelujaju“ u vazduhu, u trenutku dok preko njih prelazi teška kompozicija teretnog voza, a spoj koji ih jedva drži povezane nikako ne izgleda bezbedno.

Na video su odreagovali građani brojnim komentarima, od kojih su neki bili i duhoviti, a neki su se prisetili i čuvene scene iz filma „Ko to tamo peva“, pre nego što se majstor odluči da protera autobus preko raspalog drvenog mosta.

„To se lemilicom opravi“

„Ekonomski tigar“, „Ma to tako treba, da ublaži vibracije“, „Vazdušni amortizer“, „Možda pruga i treba da diše k’o ćevap?“, „Ma dobro je to… Teraj… „, „To se lemilicom opravi“.

„Niko ništa ne radi, niko nije odgovoran ni za šta, a svi hoće da prime platu svakog 1. u mesecu. Javašluk…“, „U Vojvodini su ukinuli voz Vršac – Zrenjanin i povadili šine. Inače ni prema Beogradu nisu u boljem stanju od ove“, pisali su naši sugrađani.

Dizalica koja podizala prevrnute cisterne s amonijakom takođe se prevrnula

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link