Beograd Magazin

Zakasneli protesti u Beogradu: Usvojen Plan za Makiš, demonstrante zaustavila policija

Na sednici Skupštine Grada usvojen je danas Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu i početne stanice metroa. Uoči sednice, ispred Sava centra okupili su se protivnici tog projekta. Neki njih pokušali su da uđu u salu gde se održavala sednica, u čemu su ih sprečavali pripadnici obezbeđenja.

Plan o izgradnji za Makiš usvojen je sa 61 glasom za i dva glasa odbornika iz Građanskog demokratskog foruma protiv.

Policija koje je tokom sednice i protestnog skupa, sprečavala demonstrante da uđu i dalje je na ulazu u objekat., ali se većina učesnika skupa razišla.

Nekoliko desetina demonstranata, koji se protive izgradnji na Makiškom polju jer smatraju da će tako biti ugroženo vodosnabdevanje Beograda, prethodno je uspelo je da se probije u hodnik Sava centra gde je u toku bila sednica gradskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o tom planu.

Oni su se jutros okupili ispred Sava centra ali u prvi mah nisu uspeli da uđu u prostoriju gde zaseda gradska skupština jer su ih u tome sprečavali pripadnici policije, Komunalne milicije i obezbeđenja.

Nakon što su se povukli malobrojni pripadnici Policijske brigade, učesnici protesta su uspeli da uđu na prva vrata Sava centra, nakon čega ih su ih obezbeđenje i Komunalna milicija zaustavili pred drugim ulazom.

Oni su skandirali protiv namere gradskih vlasti da izgrade naselje na Makiškom polju i tražili su da sednica Skupštine Beograda bude prekinuta jer smatraju da je nelegitimna, piše N1.

Takođe su tražili i da na sednicu dođe ministarka za zaštitu životne sredine i da se izjasni o tom planu.

Uoči sednice Skupštine, ispred Sava centra okupili su se jutros protivnici tog projekta. Među učesnicima skupa su bili simpatizeri opozicionih stranaka, nevladinih organizacija i grupa građana koji se protive izgradnji na Makiškom polju jer smatraju da će to ugroziti vodoizvorište u Beogradu. Neki od njih tvrde da su ih pripadnici obezbeđenja napali i pozvali su policiju da reaguje.

Na samom ulazu u Sava centar pored pripadnika obezbeđenja objekta nalazilo se i nekoliko pripadnika Komunalne milicije i policajaca u civilu a u jednom trenutku pojavili su se i pripadnici Policijske brigade u opremi za razbijanje demonstracija, javila je Beta.

Okupljeni uzvikivali su “lopovi”, a gužva na ulaznim vratima trajala je duže vreme.

Prijavio policiji da je depresivan jer nema s kime da nazdravi za Božić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
44 Shares
Share via
Copy link