Magazin Srbija

4. septembar, dan za protest protiv gušenja iz Vinče i svih zagađivača u Srbiji

protesti
Foto: Eko Straža

Za  subotu, 4. septembar je zakazan ekološki protest na Trgu Slavija. Neformalna grupa građana Eko Straža poziva građane Srbije kojima gori deponija ispred nosa, čadja dim iz industrijslog ili privrednog objekta, pale se sekundarne sirovine ili imaju sličan problem koji niko već godinama ne može da reši, da se jave kako bi objedinili zahteve i proširili spektar protesta.

Sledeća zima neće biti bolja sama od sebe po pitanju kvaliteta vazduha, poručila je Eko straža. “Zagađenje neće nestati preko noći, ali neka 2021. bude kao najgora i neka bude godina kada je sve počelo da se menja”, kažu u toj inicijativi i pozivaju građane da se u subotu, 4. septembra, u 18 sati okupe na Trgu Slavija.

Ova grupa je 10. januara organizovala jedan od dosad najvećih skupova u prestonici i Srbiji za pravo na zdravu životnu sredinu, na talasu sve većih napora među aktivističkom zajednicom i građanima da se izbore za sistemske mere koje će dovesti do poboljšanja. “Srpski gradovi su ove zime bili nosioci štafete najzagađenijih gradova na svetu, zaključali smo se sa svojim porodicama u naše domove od oktobra do maja”, podseća Eko straža.

Deponija u Vinči je bila tempirana bomba, a sada je aktivirana, stoji u objavi. Sedmog avgusta avgusta je tamo počeo ogroman požar, a Gradski zavod za javno zdravlje i ostale relevantne institucije su se pozivale na to da je drastičan skok suspendovanih čestica brzo splasnuo.

“U vreme protesta u januaru, vazduh je bio jako zagađen. Imali smo konkretne zahteve, ali na njih nije odgovoreno. Sada je zagađenje i leti. Vinča ne nosi samo suspendovane čestice PM2.5 i PM10, već i daleko opasne materije, dioksine i furane. Njih Gradski zavod za javno zdravlje ni ne meri, a uverava nas da je sve u redu,” kaže za Balkan Green Energy News Bojan Simišić iz Eko straže.

Okupljanje je povodom požara u Vinči i “predstojeće sezone zagađenja”, ali to je i “pokušaj ujedinjenja svih mesta u Srbiji” gde su zagađivači: deponije, industrija ili privreda koja radi mimo zakona, spaljivanje sekundarnih sirovina i drugo, ističe Simišić.

Protest ostaje fokusiran na odredbu ustava da građani imaju pravo na čistu životnu sredinu i objektivno informisanje, s naglaskom na kvalitet vazduha. U Eko straži navode da su pojedinci i formalne i neformalne grupe, ali ne i političke organizacije, pozvani da se jave da se formulišu i ostali zahtevi.

U najavi je dodato da će, između ostalog, tražiti progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, momentalno uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit, sanaciju svih deponija i da se odgovorni za zagađivanje kazne.

Protestu će se priključiti mame Šapca, kojima fabrika Elixir godinama pravi zdravstvene tegobe, piše Eko straža, uz obećanje da će njeni aktivisti pomoći u organizaciji prevoza onima koji su zainteresovani da dođu.

Izvor: Balcangreeenenergynews.com

Ekološki ustanak je počeo: Građanima prekipelo, žele zdravu životnu sredinu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
3K Shares
3K Shares
Share via
Copy link