Srbija Vesti

Sutra protest ispred Skupštine zbog zakona kojim će legalno da vam se otme zemlja

PROTEST U BEOGRADU BEOGRAD, 11. 7. 2020. - Cetvrti dan protesta protiv aktuelne vlasti i predsednika republike Aleksandra Vucica ispred Doma Narodne skupstine protice mirno, uz prisustvo malog broja gradjana i odsustvo huligana i policijskih kordona. Motorni saobracaj je zaustavljen ispred skupstine ali se odvija okolnim ulicama uz kontrolu saobracajaca. Protesti su inicirani govorom predsednika republike Aleksandra Vucica o merama zastite u pandemiji bolesti COVID-19, u kome je najavio povratak zabrane izlaska iz kuca, sto je dozlogrdilo gradjanima koji su od pocetka marta na klackalici kojom upravlja ko stigne.
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Za utorak, 23. novembar zakazano je usvajanje Zakona o eksproprijaciji u Narodnoj Skupštini. Povodom toga brojne političke i ekološke ogranizacije najavile su protest isrped Narodne Skupštine u 10 časova.

Organizacije Eko straža, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji pozvale su građane da dođu na protest zbog zakona koji je u direktnom interesu stranih ulagača, konkretno kompanije Rio Tinto.

Protest je podržalo više od 10 ekoloških organizacija.

„Zakonom o eksproprijaciji država može da vam uzme stan, kuću, njivu, poslovni objekat ili bilo koju drugu nepokretnost pod izgovorom da je površina pod nacionalnim interesom. U kriminogenoj državi to ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebu, a prva i očekivana jeste eksproprijacija zemljišta u dolini Jadra i na drugim mestima gde je planirano otvaranje rudnika litijuma…Protest nije naš i biće još drugih grupa, pišemo vam zajedno samo zato što smo zajedno dogovorili da Vam uputimo poziv. Biće i drugih grupa i legitimno je da se pojave SVI građani koji hoće da zaustave uvođenje ovog zakona. Ali svesno smo da će se na skupu naći i prepoznatljiva politička lica iz opozicije, ovim se ograđujemo da je bilo šta urađeno u organizaciji sa njima, odgovaramo samo za sebe, jer vlast jedva čeka da nas poveže sve sa jednom od stranaka“, navodi se u pozivu ovih organizacija.

Na sutrašnji protest građane poziva i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji čine Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja).

Poziv za sutrašnji protest ispred Narodne Skupštine uputila je i Skupština slobodne Srbije.

Oni naglašavaju da ovi zakoni nisu povezani isključivo sa projektima Rio Tinto i drugih rudarskih kompanija, već i sa svim postojećim i budućim dogovorima države sa kompanijama koji će, zahvaljujući ovim zakonima, omogućiti proglašavanje javnog interesa i eksproprijaciju zemlje građana.

„Upozorićemo poslanike da njihova uloga u otimanju zemlje neće biti prećutana i zaboravljena!“, poručili su na društvenim mrežama.

Podsećamo, kako se navodi u predlogu Zakona, ubuduće će svi postupci oko eksproprijacije biti vođeni po hitnom postupku. Zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi postupanja nadležnih organa nije objašnjeno.

Ubuduće će izvođač radova moći privremeno, a za potrebe smeštaja radnika, materijala, mašina, da uzurpira zemljište čak šest godina.

Zakonski maksimum je tri godine, ali uz zahtev korisnika eksproprijacije, uzurpacija zemljišta može biti produžena na još tri.

Jedna od ključnih izmena odnosi se na član 20. Zakona o eksproprijaciji.

U njemu se navodi, između ostalog, da Vlada Srbije može utvrditi javni interes i „radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za republiku Srbiju, a projekat se realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija“.

Ovo bi u praksi moglo da znači mnogo toga.

U razgovoru za list „Nova“ profesor sa FEFA fakuteta Goran Radosavljević objašnjava da se ta odredba može široko tumačiti.

– To bi, recimo, moglo da znači da svaki ugovor o kreditu, koji mora da prođe verifikaciju Skupštine Srbije, time postaje međudržavni. Time, potencijalno, svaki projekat koji se pokriva tim kreditom može biti proglašen projektom od javnog značaja – kaže Radosavljević.

Ista stvar je i sa strateškim partnerstvima. Srbija je takva dokumenta potpisala sa Italijom, Francuskom, Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Dakle, mi imamo strateško partenrstvo sa UAE. To znači da recimo, ako Al Dahri treba zemljište u Vojvodini kao deo nekog budućeg projekta koji proizlazi iz strateškog partnerstva, to može biti proglašeno javnim interesom, a zemlja eksproprisana (oduzeta uz naknadu) – objašnjava sagovornik.

Za projekat „Rio Tinta“ stvar bi mogla dodatno da se olakša usvajanjem izmena zakona o eksproprijaciji. To je već učinjeno, tvrde stručnjaci, Zakonom o referendumu.

Usvajanjem zakona o referendumu, u Srbiji neće biti potrebno da izađe polovina upisanih birača, već će odluku o bilo kojem važnom pitanju moći da donese manjina.

Stav struke je da to može da se iskoristi za čitav niz zloupotreba, pre svega na referendum o „Rio Tintu“, koji je vlast nedavno najavila.

Zakon o referendumu jeste usklađen sa Ustavom iz 2006.

Međutim, struka navodi da je problematično to što njegovim usvajanjem sada nemamo cenzus ni na referendumu na lokalnom nivou. Hipotetički gledano, to bi moglo da znači da može da izađe 10 birača i da odluku donosi većina od tih 10 ljudi.

Vlast menja pravila referenduma i lešinarskim korporacijama servira prirodna bogatstva na tacni 

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20.5K Shares
20.5K Shares
Share via
Copy link