Magazin Srbija

Protest roditelja dece ubijene u “Ribnikaru”, zahtevaju Memorijalni centar: “3. maj i dalje traje”

1701244912-HAM_9451-1536x1024
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Roditelji dece ubijene u “Ribnikaru” traže da ova škola u celini postane Memorijalni centar, a nije jasno ko protiv ove ideje ima bilo šta da protivreči jer sasvim logično deluje je odluka, da preživela deca i dalje idu na nastavu u ovu zgradu smrti, duboko pogrešna.

Roditelji dece koja su 3. maja ubijena u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se ispred škole ovog jutra u 8 sati i 40 minuta, tačno kada je masovna pucnjava počela. Roditelji ubijene dece zajedno su prošetali do zgrade Vlade Srbije.

Branko Anđelković otac ubijene devojčice Mare, kaže da društvo treba da se osvesti.

– Ovo je šetnja da skrenemo pažnju da se od 3. maja samo prave greške i prebacuje odgovornost na druge. Memorijalni centar se ne pravi za pet dana, za to su potrebne godine. Potreban je društvu, našoj deci, unucima. Mi se nismo ni obratili Vladi, želimo samo da budemo viđeni i da nam se kaže ‘Izvini’ i isprave greške – kaže Anđelković novinarima portala Nova.rs koji prate skup.

Reporterka pomenutog portala sa lica mesta javlja da su roditelji na zgradu Vlade zalepili nalepnice sa natpisom „3. maj i dalje traje“.

Prethodno su okupljeni upalili sveće i ostavili cveće na ulazu u školu iz ulice Kralja Milutina.

Kako je rekla Ninela Radičević, majka devojčice Ane Božović, ubijene u „Ribnikaru“, povod za njihovo okupljanje je činjenica da Savet roditelja nije izglasao da u Školskom savetu bude otac jedne od ubijenih devojčica, iako je to preporuka Ministarstva prosvete.

Takođe, skreću pažnju na to da je memorijalizacija objekta neophodna.

– Institucije moraju da budu uključene u ovaj problem i mi na to želimo da skrenemo pažnju – kaže Radičević.

Ona ističe da roditelji do danas nisu dobili zvanične informacije o Memorijalnom centru koji zahtevaju.

– Meni kao majci ubijenog deteta poslednjoj treba Memorijalni centar. On je potreban ovom društvu – kaže Radičević.

Razlog njihovog okupljanja je, kako su naveli, to što još uvek ništa nije urađeno povodom inicijative dela roditellja, da škola postane Memorijalni centar.

Ideja je, naglašavaju roditelji, da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Ispred „Ribnikara“ su bili i novinar Veran Matić i bivša rektorka Beogradskog univerziteta dr Ivanka Popović, kao i građani koji pružaju podršku roditeljima, javlja N1.

Gorko podsećanje, 3. maja se u ovoj školi u centru Beograda desila masovna pucnjava, u kojoj je učenik sedmog razreda ubio devetoro drugih đaka i školskog čuvara.

Od tog događaja prošlo je skoro sedam meseci, a deo roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar.

S druge strane, postoji grupa roditelja koja se tome protivi, te predlaže da memorijalni deo škole budu prilaz učionici i sama učionica.

“Tu smo. Na groblju. Nemi. Neutešni”: Otac Andrije Čikića ubijenog u “Ribnikaru” objavio potresnu priču

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link