Novi Sad Vesti

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu – na njivama ništa, krediti stižu, država ćuti

protest poljoprivrednika 1
Foto: Luftika

Kolonu od dvadesetak traktora formirali su, ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, nezadovoljni poljoprivrednici koji protesnom vožnjom žele da skrenu pažnju na probleme za koje država već nedeljama nema sluha.

Neki od njihovih zahteva jesu da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da im budu skinute akcize za plavi dizel i da ne budu ograničeni na jedno točenje goriva dnevno, kao što su bili do sada.

protest poljoprivrednika 2
Foto: Luftika

– Da ne bude zabrana uvoza i izvoza pa da nam opet otkupe žitarice po nekim niskim cenama, kaže za Luftiku poljoprivrednik iz Kisača, Janko.

Svoje zahteve su predočili Vladi pre tri nedelje, ali, kako kažu, odgovora još uvek nema.

– Ova protesna vožnja je upozorenje. Suša nam je bila strašna. Na njivama nemamo ništa. Krediti stižu na naplatu, mi ne znamo kuda ćemo, a država ne stoji iza nas, ističe za naš portal Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Štaviše, naši sagovornici dodaju da su dobili i rešenja za odvodnjavanje i poreze na zemlju, a njihovi bunari su presušili.

– Bunari koje su još naše dede kopale, od sedam metara, nemaju vode, ističe Filipović.

Ukoliko, kako kažu, ne dobiju zadovoljavajuć odgovor, radikalizovaće protest.

Nezadovoljnu grupu ratara u koloni je pratila policija, a jedan deo kolone koji se uputio iz Kisača je blokiran.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas su u koloni traktora krenuli u protesne vožnje širom zemlje, čime upozoravaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da su nezadovoljni.

Protest poljoprivrednika šrirom Srbije: Plaćamo najskuplje gorivo u Evropi

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

186 Shares
186 Shares
Share via
Copy link