Magazin

Protest ispred predsedništva, iz „Kreni-Promeni“ delimično zadovoljni odlukom Vlade

protest-predsednistvo
Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, na poziv inicijative „Kreni-Promeni“ kako bi nastavili borbu protiv eksploatacije litijuma i jer ne postoje uslovi za skupljanje potpisa za narodnu incijativu.

Inicijativa „Kreni-Promeni“ dočekala je vest o ukidanju prostornog plana i svih dozvola Rio Tintu delimičmo zadovoljna, javlja N1.

Kako su istakli, to je bio samo jedan zahtev, dok je drugi stavljanje 20 godina zabrane na eksploataciju litijuma i bora i dodaju da nije bitna samo kompanija Rio Tinto, nego eksploatacija bilo koje kompanije.

Kažu da očekuju od predsednika Srbije da održi reč i da ispuni zahtev o moratorijumu, ali ne od godinu dana – već 20 godina.

Podsećaju da je razlog za okupljanje naordna inicijativa i dodaju da je zahtev prosleđen nenadležnom odboru koji je inicijativu porglasio da nije u skladu s propisima i da treba da se otklone nedostaci.

Savo Manojlović je rekao da skupljanja potpisa za inicijatvu neće biti jer, dodaje, postoje opstrukcije. Poručio je da će u narednom periodu ulica odlučivati, ali nije hteo da precizira o kojim akcijama je reč.

On se posle ukidanje Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i svih dozvola i uredbi u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“, rekavši da ostaje drugi uslov – uvođenje zabrane eksploatacije bora i litijuma na 20 godina.

Vlada greškom sa svog mejla poslala saopštenje Rio Tinta, pa pokušala da se opere

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


10 Shares
Share via
Copy link