Srbija

Profesorka kojoj su đaci izmakli stolicu u Tehničkoj školi u Trsteniku vraća se na posao

trstenik nastavnica
Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Profesorka Marija Stevanović, kojoj su 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku đaci izmakli stolicu, smejali se njenom padu, snimali je i distribuirali taj snimak putem “Vibera” i “Instagrama”, vraća se u školu.

Ona će ponovo početi da radi 14. februara.

Za Novosti je potvrdila da će se obratiti Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi kako bi se za nju napravio plan podrške, isto kao što je to učinjeno za učenike koji su žrtva nekog nasilja, prenosi Nova.rs.

– Očekujem da uskoro i tužilaštva, odnosno sudovi u Trsteniku i u Kruševcu donesu odluku u postupku, navodi Marija Stevanović.

Prema rečima profesorke, na delu je „bacanje prašine u oči“ i pokušaj relavitizacije celog incidenta, i to, kako kaže, putem anonimnog pisma pojedinca iz kolektiva, i novog snimka iz učinioce, na kojem ona vređa učenike, nazivajući ih, kako su objavili neki mediji, „magarče“, „konju“:

– To je izvučeno iz konteksta, kaže profesorka.

– Nijedan disiciplinski postupak se nije vodio protiv mene za sve ove godine koliko radim u školi. Ukoliko sam zaista opasnost za školu, zašto se ranije pojedinac nije žalio na mene.

U međuvremenu, u školi je gotovo nemoguće naći zvanične sagovornike, osim anonimnih. U pomenutom anonimnom pismu štiti se direktor škole, čiju smenu je prošle nedelje zatražio Aktiv direktora srednjih škola.

Za sada je izvesno da će se Nastavničko veće, prvi put posle 23. novembra, uskoro ponovo izjašnjavati o statusu učenika N. Ž. (17) i M. M. (18), dva vinovnika incidenta, koji su, po tadašnjoj odluci veća, nastavili da pohađaju nastavu do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Ministar Branko Ružić rekao je sinoć za RTV Vojvodine da će danas imati na stolu izveštaj prosvetne inspekcije u Tehničkoj školi u Trsteniku. Očekuje se da posle toga donese odluku o mogućoj smeni direktora.

Najavio je još jedan odlazak inspektora u školu, koji je planiran za sutra, a pretpostavlja se da će ovoga puta biti pod lupom čitava procedura postupanja od samog incidenta do sada.

Prvo će se odlučivati o statusu M. M., koji nijednog trenutka nije izostajao iz škole, dok se N. Ž. nastavi priključio od drugog polugodišta.

Sva tri đaka, M. M., N. Ž., kao i I. K. (17), koji se ispisao iz škole pre odlučivanja o njegovom statusu, procesuiraju se pred pravosudnim organima u Kruševcu, odnosno u Trsteniku, zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo kvalifikovano kao zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu.

Viši sud u Kruševcu bi trebalo da odluči o daljem postupku prema N. Ž. i I. K., koji se zbog godina procesuiraju po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela. N. Ž. je trebalo da bude saslušan 15. januara.

– Psihijatar se tada izjasnio da je N. Ž. sposoban da da izjavu pred tužiocem i sudijom u okviru sudske istrage, ali se on branio ćutanjem – navodi izvor „Novosti“.

– I. K. je, kao i profesorka, saslušan u decembru, dodaje.

Izvor: Nova.rs

Đaci koji su izmakli stolicu nastavnici u Trsteniku vratili se u školu, ali ne i profesorka

Čitajte Luftiku na Google vestima

28 Shares
Share via
Copy link