Magazin

Profesorka iz Gornjih Nedeljica u suzama objasnila kako je Rio Tinto kupovao njive oko Loznice

marijana-petkovic

Na koji način je kompanija Rio Tinto kupovala njive u dolini Jadra, gde planira da otvori rudnik litijuma, a koji će zagaditi poljoprivredno zemljište meštana dvanaest sela u tom kraju, ispričala je u razgovoru sa glumicom Anitom Mančić, jedna od meštana Gornjih Nedeljica i predstavnica Udruženja „Ne damo Jadar“ Marijana Trbović Petković.

Glumica Anita Mančić, zajedno sa još dvadesetak dramskih umetnika iz Beograda, posetila je u nedelju Gornje Nedeljice kako bi podržala meštane tog i okolnih sela u nastojanjima da spreče planirano otvaranje rudnika jadarita u tom delu lozničkog kraja, piše Nova.rs.

Posmatrajući puste njive i predele pred sobom, glumica je bila šokirana.

– Ovo neće moći, ovo treba cela Srbija da vidi – rekla je tom prilikom Anita Mančić.

Marijana Trbović Petković, inače profesorka književnosti u lozničkoj gimnaziji, rekla je da se otrovne supstance već izlivaju unazad nekoliko godina i izrazila zabrinutost, šta će se dogoditi ukoliko dođe do otvaranja rudnika.

Na pitanje Anite Mančić kako su uopšte predstavnici kompanije Rio Tinto pregovarali sa meštanima o prodaji zemlje, Petković je objasnila da je dogovor bio da svi zajedno idu na razgovore, „pa kad nas 10, 20 čuje onda ćemo malo da razmislimo“.

– Međutim, oni su isključili javnost i sa svakom porodicom razgovarali su pojedinačno – naglasila je ona.

Petković je zatim ispričala kako su predstavnici Rio Tinta iskoristili starost, bolest i neznanje njenog svekra i svekrve da kupe jednu njivu.

– Od svih njiva koje Petkovići imaju, jedna nije na broju. To je njiva mog svekra. Moj svekar je bolestan, moja svekrva je bila dementna. Mi nismo znali da je moj svekar tu njivu, koju je kupio kada je došao iz Francuske, prodao. U našoj kući je nastao takav potres. Mi nikada u životu nismo imali problema – nastavila je da priča Marijana.

Svekar je, prema njenim rečima, u subotu došao na blokadu koju je više desetina meštana Gornjih Nedeljica, ali i okolnih sela organizovalo na putu Valjevo – Loznica.

– Moj muž mu je tada rekao – nećeš ovde biti i oterao ga kući – rekla je kroz plač Marijana Petković i dodala:.

– Živote su nam ovde upropastili – rekla je ona vidno uznemirena.

Ona je objasnila da su njeni svekar i svekrva stari, da je ugovor o prodaji potpisala njena svekrva koja je dementna osoba koja je zbog svoje dementnosti morala imati stalan nadzor 24 sata.

– Ugovor je overen kod notara Mihajlovića, koji je familija Zorane Mihajlović, koji inače jedini overava ugovore o prodaji za Rio Savu’ – navodi potrešena profesorka, dodajući da „notar nije ni pogledao, ni posumnjao da je od takvog lica nije smeo da primi potpis“.

– Mi to čuvamo kao ključ da pokažemo šta rade – istakla je Marijana Petković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u subotu meštane Gornjih Nedeljica.

Članovi Udruženja „Ne damo Jadar“ odbili su susret sa Vučićem jer su želeli „prisustvo svih medija“, što je iz kabineta predsednika odbijeno. Zato su „oni koji brane Jadar“ u subotu bili na blokadi.

Vučić je nakon razgovora sa meštanima Gornjih Nedeljica saopštio da će Zakon o eksproprijaciji biti izmenjen i da će odluku o otvaranju rudnika doneti oni.

Deda Branimiru koji se u Nedeljicama suprostavio Vučiću policija dolazila na vrata

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Prodali ste, uzeli novac a sad bi da protestvujete protiv rudnika. Kao I covjek koji je prodao kuce pa kaze dobro sam prodao, kupio bolju I noviju I jos nesto para ostalo I protesvuje protiv rudnika. E dok nas ima takvih mogu raditi sta zele

  • Ja se izvinjavam, ali zar nisu ljudi prodali zemlju?
    Vlasnik zemlje se nije konsultovao sa ukucanima… to je vase porodicno. Mozda niste dobili cenu koju ste zamislili. Ali PRODALI STE ZEMLJU !!!! A SADA STE NA PROTESTIMA!!!!
    Kao i vecina na Kosovu Srba sto ke dobila dobre cene za kuce pa prodali i pobegli za BG da kupe stanove u centru. A kao siptari nam oduzeli…ili smo mi prodali a?

441 Shares
441 Shares
Share via
Copy link