Magazin

RTS konačno skinuo mrak: Profesor Ristić u javnoj debati objasnio koliku štetu bi Rio Tinto naneo ekploatacijom litijuma

ratko-ristic
Ratko Ristić Foto: Printscreen/RTS

Na Radio televiziji Srbije sinoć je, na zahtev organizacije „Kreni -promeni“, održana javna debata o Rio Tintu, iskopavanju litijuma i bora u dolini Jadra i posledicama koje bi ta iskopavanja imala na životnu sredinu. U raspravi su učestovali stručnjaci za rudarstvo i ekologiju, a jedan od njih bio je i profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić koji je ukazao na štetnost eksplotacije litijuma na način kako je planirano Rio Tinto u dolini Jadra, prenosi Nova.rs.

Prema njegovim rečima, jadarit jeste jedinstven miniral, ali je to najgora moguća forma, koja sadrži litijum i bor.

– Da bi ste iz njega izvadili litijum i bor, treba vam, prema studiji Rio Tinta, dnevno 1.100 tona koncentrovane sumporne kiseline, nekoliko desetina tona eksploziva za podzemnu eksploataciju. Predviđeno je studijom Rio Tinta da će doći do sleganja 850 hektara terena. Studija Biološkog fakulteta, koji je radio za Rio Tinto preliminarnu procenu uticaja na biodiverzitet, kaže da će mreža života biti izbrisana i preporuka mojih kolega sa Biološkog fakulteta jeste da se taj projekat uopšte ne realizuje – navodi Ristić.

Taj kraj, kako je ukazao, nosi najkvalitetnije rezerve podzemnih voda za vodosnabdevanje stanovnistva u Zapadnoj Srbiji.

– Prema studiji Rio Tinta predviđena je jedna deponiija zapremine 10 miliona metara kubnih upravo u priobalju Jadra i Korenite sa vrlo visokim rizikom od procurivanja toksičnih materija u podzemlje i zagađenja tih rezervi podzemnih voda. Ukoliko dođe do bujučnih poplavnih talasa postoji mogućnost dospevanja toksičnih materija u Jadar, Drinu, Savu, ugrožavanje Šapca i Beograda – naglasio je prof. Ristić.

Druga deponija je, kako kaže, predviđena na potoku Štavica tako što bi se podigla brana visine 17 metara i nekoliko miliona metara kubnih otpada tu deponovalo.

On je naveo slučaj potoka kod rudnika Mount Poli u Britanskoj Kolumbiji koji je u vlasništvu Imperial Metals, najveće rudarske kompanije na svetu, gde je brana provaljena i gde je isteklo 25 miliona metara kubnih toksične jalovine.

– Tom prilikom zagađene su sve površinske, podzemne vode, ugroženo vodosnabdevanje, izbrisan biodiverzitet i niko nije kriv i sve je po zakonu – rekao je prof. Ristić.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je u januaru odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom „Rio Tinto“, što je potvrdila 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić.

Međutim, Udruženje „Marš sa Drine“ objavilo je ranije da je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potpisao Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom „Rio Sava“, ćerkom firmom „Rio Tinta“.

Do sada, kako se navodi, ništa od dogovorenog nije sprovedeno, ali aktivisti upozoravaju da je to još jedna potvrda o aktivnostima „Rio Tinta“ koji, ipak, nije otišao iz Srbije.

RTS-u poslato 2.850 zahteva

Podsetimo, organizacija Kreni Promeni pozvala je građane da RTS-u piše mejlove preko platforme koju je napravio njihov član, a sve u cilju kako bi se i na Javnom servisu čulo nešto više o štetnosti eksploatacije litijuma u dolini Jadra. naš Luka. Nakon 2.850 zahteva, RTS je zakazao javnu raspravu o Rio Tintu.

Iz ove organizacije poručuju da će nastaviti borbu da dopru do što više ljudi. Kako kažu u saopštenju, dva meseca rade na obuci aktivista koji su počeli sa pritiskom na poslanike i uskoro će izaći sa narednim korakom.

Prošli izbori, Rio Tinto najavio povratak i nastavak „savršenog“ projekta Jadar

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link