Magazin Srbija

Prošli izbori, Rio Tinto najavio povratak i nastavak „savršenog“ projekta Jadar

rio-tinto
Foto: ASIAMINER

Ono što se tiho nagoveštavalo, sada kreće i ka realizaciji.

Rio Tinto ne odustaje od svog „savršenog projekta“ i žarko želi srpski litijum, a kako im političke prilike i pre svega izbori više ne stoje na putu, više je nego jasno da kreće druga, po svemu sudeći agresivnija faza koja neće tolerisati dodatna odlaganja projekta „Jadar“.

Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije oko projekta „Jadar litijum“ čija je vrednost 2,4 milijarde dolara, a koji je blokiran uoči nedavnih izbora u Srbiji, izjavio je u četvrtak izvršni direktor i predsednik kompanije, a njegove reči preneo je Rojters.

Dodaje da je Vlada Srbije oduzela dozvole za projekat Jadar u januaru nakon masovnih protesta izazvanih zabrinutošću za životnu sredinu zbog planiranog rudnika.

– Nadamo se da ćemo moći da razgovaramo o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada izbori nisu na putu – rekao je Simon Tompson akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Australiji, u prvim javnim komentarima Rio Tinta posle izbora, prenosi „Danas“.

Rojters podseća da je “predsednik Srbije Aleksandar Vučić velikom većinom pobedio na reizboru u aprilu, ali njegova stranka nije uspela da sama formira vladu”.

– Projekat Jadar, koji bi mogao da zadovolji 90 odsto trenutnih evropskih potreba za litijumom, bio je ‘veoma važan za Srbiju’ jer bi mogao da podstakne ekonomski učinak zemlje i otvori mogućnosti za razvoj nizvodnog poslovanja za snabdevanje zelenom tehnologijom evropskog automobilskog tržišta – rekao je Tompson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je da ta globalna rudarska kompanija i dalje napreduje sa planovima da postane proizvođač litijuma, pokušavajući da ubrza projekat Rincon koji je kupila u Argentini u decembru.

– Ali sigurno nismo odustali od Jadra, jer, iskreno, to je savršen projekat – rekao je Stausholm novinarima nakon godišnjeg sastanka i naglasio da projekat ima „besprekorne“ ekološke, društvene i upravljačke akreditive.

Prema srpskim pravilima, navodi se u tekstu, kompanija nije mogla da objavi svoju reviziju uticaja projekta na životnu sredinu i društvo pre nego što dobije odobrenje vlade, šta je, prema rečima Tompsona, dovelo do dezinformacija o projektu koje su kružile uoči izbora u Srbiji.

– Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama životne sredine i uticaja koje smo izvršili – rekao je Tompson.

Glas za Vučića na tek okončanim izborima značio je glas za Rio Tinto poručivali su iz Saveza ekoloških organizacija Srbije uoči i tokom izborne kampanje. Rezultati su pokazali da postoji i dalje neafirmisano kritičko raspoloženje u Srbiji, ali za sada je Rio Tinto dobio dovoljno glasova da sastavi Vladu i nastavi sa planiranim projektom.

Da li će se to dogoditi, da li ćemo verovati procenama privatne kompanije i lako potkupljivim državnim funkcionerima i službenicima ili profesorima i naučnim radnicima koji se protive projektu pokazaće vreme. Sigurno da je onaj vrhunac bunta protiv Rio Tinta splasnuo, naročito nakon izbora i rezultata koji su objavljeni iz Gornjih Nedeljica i drugih ugroženih područja gde je Vučić sa svojim SNS kartelom “pokupio” ogromnu većinu glasova.

S obzirom na geopolitičke okolnosti, unutrašnje podele i previranja, ekološke pokrete i njihove akcije, nema sumnje da su pred nama vrlo turbulentna vremena u kojima će biti izazov preživeti i očuvati dostojanstvo, državu i društvo na okupu.

Ne smemo ponovo zaspati već ustati i boriti se za svoju zemlju i budućnost njene dece. Život, zdravlje, struka i poštenje uvek su iznad politike, novca i biznisa.

Veliki Rio Tinto „otišao“, ali država pravi 250 malih za 4 milijarde €

56 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap