Magazin Putovanja

Produženi vikend na Mediteranu: 5 grčkih gradova savršenih za odmor do 200 evra

produženi vikend kratko putovanje grčka
Foto: Collage/Pixabay

Lagano nam se bliži produženi vikend, pošto Dan državnosti Republike Srbije, koji se obeležava 15. i 16. februara, ove godine pada u četvrtak i petak, pa se svi oni koji ne rade u subotu, raduju četvorodnevnom odmoru. Mnogi će Sretenje iskoristiti da obiđu lepote Srbije, a neki će se opredeliti i za kratko putovanje u inostranstvo, u zavisnosti od afininiteta i finansijskih mogućnosti.

Jedna od opcija je svakako i Grčka, tadicionalno omiljena destinacija srpskih turista. Ova mediteranska zemlja, osim obale, nudi pregršt do sada neotkrivenih gradova, a koji su idealni za posetu u proleće, ili barem kada nas zima počasti ovako sjajnom vremenskom prognozom.

Pogledajte gde u Grčkoj možete provesti četiri slobodna dana za malo novca, a uz pregršt sadržaja.

Kavala

“Plavi” grad obiluje kristalnim obalama, lokalitetima svetske baštine, mediteranskom kuhinjom, tavernama uz more, izletima na obližnja ostrva, živopisnim selima i planinama.

Izgrađen je “amfiteatralno” uz more, na raskršću Istoka i Zapada.

U pitanju je aktivan grad, koji je često u senci Soluna, a koji kombinuje ritmove velikog grada sa potpuno opuštenim raspoloženjem njegovih stanovnika, piše Euronews.rs.

U pitanju je najrazvijenije urbano središte istočne Makedonije i Trakije. Sa velikom lukom ujedno je i jedan od najvažnijih ribarskih centara u Grčkoj.

kavala grčka
Foto: Pixabay/Φούλα Τσιριπίδου

Kavala je idealna i za šoping, pa u uskim ulicama Agios Nikolaosa, pored centralnog trga, i dalje postoje male radnjice koje odišu duhom nekih prošlih vremena.

Ne manjka ni modernih lanaca koji se nalaze na drugoj strani, u ulicama Omonija i Venizelosovoj. Ove dve ulice “ujedinjuje” impozantna zgrada Opštinske pijace u kojoj se može naći pregršt lokalnih prehrambenih proiizvoda.

Kavala je od Beograda udaljena osam sati, a cene noćenja u hotelskom smeštaju za dve osobe kreću se već od 50 evra u navedenim terminima, dok se čitav stan može izjamiti već od 40 evra po danu.

Ksanti

Ksanti, grad koji se nalazi pod okriljem Rodopa, prvi je na drumskom i železničkom putu koji povezuje Solun sa Evrosom i Istanbulom. Prestonica prefekture, antičkog porekla i savremenog načina života.

Grad doslovno podseća na košnicu aktivnosti dvadeset četiri sata dnevno, pa tako dok imate predivan stari grad koji privlači turiste, tu su i kongresni centri i oni koji grad posećuju zbog posla.

Ulice i trgovi su puni aktivnosti, pa tako postoji za svakog ponešto.

Akcenat pak, treba staviti na gastronomiju podneblja i dan započeti u nekoj od lokalnih pekara, pecivom od sirupa i kariokama – tradicionalnim slatkišom.

Ništa manje ne iznenađuju specijaliteti u lokalnim tavernama, a tu su i barovi u kojima ćete moći da uživate u rebetiku i bioskopima na otvorenom.

Ksanti je od Beograda udaljen osam i po sati kolima, a cene noćenja u hotelskom smeštaju kreću se već od 40 evra za dve osobe, dok se i stanovi za više osoba mogu iznajmiti po sličnoj ceni.

Aleksandrupolis

Svojim strateškim položajem, na raskrsnici morskih i kopnenih puteva, Aleksandrupolis povezuje Evropu i Aziju, Istok i Zapad.

Ovaj prelepi primorski grad, čiji je zaštitni znak Svetionik, zaista je centar ovog živopisnog regiona.

Savremeni grad Aleksandrupolis je prvi grčki grad na koji se nailazi pri prelasku turske i bugarske granice.

Zadržao je deo šarma starog ribarskog sela što budi sećanja na neka prošla vremena, dok Svetionik stoji ponosno i više od jednog veka neprekidno baca svoju svetlost na more.

Iskustvo koje nikako ne treba propustiti dok se nalazite u ovom gradu, jeste “aukcija ribe” na lokalnoj ribljoj pijaci. Osim toga, mnogi vole da pecaju sa lokalnim ribarima i tako uživaju u pogledu na more.

Boravak u Aleksandrupolisu je idealan i za obilazak obližnjih gradova kao što su Trajanupolis i Feres, koji se mogu pohvatili draguljima, kao što su ostaci turskog kupatila Hana, ali i deltom Evrosa.

Aleksandrupolis je od Beograda udaljen devet sati, a cene noćenja kreću se od 50 evra za dve osobe u hotelskom smeštaju, dok izjamljivanje stana na tri noćenja takođe košta u proseku 150 evra.

Volos

Volos je moderan grad posebnog šarma, koji se nalazi između Pagasetičkog zaliva i impozantne planine Pilion.

Nepregledna obala sa brojnim rekreativnim centrima, u ponudi ima i neke od bezbroj poznatih gradskih taverni, odnoso sipuradika, u kojima se služe tradicionalni aperitiv cipuro i posebna predjela od morskih plodova, odnosno meze.

volos grčka
Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas

Glavna pešačka zona jeste pored mora, avenijom Argnoaut, sa putničkom lukom na zapadnom kraju i impresivnim pogledom na more i brdo Pefkakiju, najpopularnije mesto za sastanke i idealno za šetnju kako za stanovnike, tako i za posetioce grada.

Janjina

Janjina, glavni grad Epira, prostire se oko prelepog Janjinskog jezera (grčki Pamvotida).

Prirodno okruženje, klima i karakter grada de fakto su definisani jezerom – zaštitnim znakom područja. Tako je jezero sa malim ostrvom spomenik prirode, oko kojeg živi i diše čitav kraj.

Snažna kulturna tradicija grada, dom brojnih velikih romanopisaca i pesnika i kulturni događaji koji se organizuju tokom cele godine, pružaju posetiocima priliku da upoznaju korene intelektualnog života Epira.

Šetnja gradom vraća u duh nekih prošlih vremena, na skrivena mesta i legende koje još uvek žive – poput Kuće Matei Huseina, otomanske džamije Veli Baše i čitavog istorijskog centra grada su stacionirane sve jedinstvene atrakcije.

Janjina je uvek bila multikulturalna, a u gradu su uglavnom dominirali hrišćanski, islamski i jevrejski uticaji. Ova koegzistencija kulturnih uticaja evidentna je u istorijskom centru grada.

Janjina je od Beograda udaljena nešto više od osam sati, a cene noćenja za dve osobe u terminu od 15. do 18. februara kreću se već od 50 evra – bilo u hotelskom, bilo u apartmanskom smeštaju.

Izvor: Euronews.rs

Parče raja na grčkim ostrvima: Prelepa kuća na Kritu može biti vaša za 60.000 evra

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link