Magazin

Šta običnom smrtniku preostaje kada su mu ruke vezane, policija korumpirana a njemu dato samo da diše

Jednolična i dosadna dešavanja na srpskoj Tviter sceni juče je prekinuo snimak u kojem ulična prodavačica nokautira komunalnu policajku. Očekivano, komentari na taj događaj otkrili su ono što uglavnom držimo u sebi, godinama taložimo i skupljamo u jedno generalno nezadovoljstvo.

Epilog, sami ispadamo ovce. Ali, polako ovce.

Beograd vrvi od uličnih prodavaca koji jedva sklapaju kraj s krajem, mnogi od njih žive na ulicama i naša dobra volja je u većini slučajeva njihov hleb tog dana. Dakle, ako već ne možeš da im pomogneš – a ti im ne odmaži.

Scena koja je pokrenula raspravu na Twitteru desila se oko podneva na Vidikovačkoj pijaci. Policajka pokušava da privede ženu koja u očaju vrišti i govori da ima malu decu. Policajka je hvata za torbu i onda… Nokaut.

Nimalo prijatna scena koja je otišla predaleko , i svi ćemo se složiti da je prodavačica upravo sebi na vrat nakačila i zatvor. Pošto ne sumnjam da će organi reda savladati ženu i da će je sačekati debela kazna (napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti), hajde na trenutak da skrenemo sa teme.

Šta običnom smrtniku preostaje kada su mu ruke vezane, policija korumpirana a njemu dato samo da diše – jer za hleb mora da prodaje na pijaci? Udarac prodavačice u komunalnu policajku je metafora svega onoga u šta smo debelo utonuli, do noseva. Ružna scena sa pijace je slika sistema u kom korupcija narod baca u ambis a sebe diže u nebesa, zaboravljajući da pravi krivci nisu na ulici, već u foteljama, piše Stefan Milenković za portal Noizz.

Umesto policajke nekada biti policajac, a umesto prodavačice nesrećna starica. I dok čitavo društvo navija za prodavačicu, pa čak i komentarima opravdava njen postupak – mi sve vreme promašujemo poentu. Ostaviću vas da razmislite o ovom udarcu koji prevazilazi uznemirujuću scenu sa pijace, i govori mnogo o nama samima.

Šta najviše smeta Novosađanima: Hod u štiklama, bacanje mrva s terase, glasna deca ili tuširanje

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

376 Shares
376 Shares
Share via
Copy link