Magazin Novi Sad

Nije sve u šundu, ima nešto i u Šubertu: Koncerti klasike na novosadskim pijacama (VIDEO)

koncert riblja pijaca
Foto: Luftika

Nedeljno jutro Novosađani obično započinju odlaskom na pijacu po sveže namirnice za nedeljni ručak. Jutros ih je na Ribljoj pijaci dočekalo lepo iznenađenje – koncert klasične muzike među tezgama.

Duo „Fuego“ koji čine violinistkinja Kristina Lakić i gitarista Aleksandar Krstić, svirali su dela klasične muzike i razgalili dušu i kupcima i trgovcima.

hrana za uši
Foto: Luftika

Ovaj nesvakidašnji performans, organizovan je u okviru kulturne manifestacije „Hrana za uši“, Udruženja „Dunavska sonata“. Prethodna dva dana i posetioci Limanske i Detelinarske pijace, takođe su mogli da uživaju u delima Dvoržaka, Šuberta, Bramsa…

Novosađani su bili vrlo prijatno iznenađeni pijačnim koncertom.

– Za trenutak smo svi zaboravili na cene, skupoću, svakodnevicu. Ovo je zaista prelepo. Tako malo je potrebno da se čovek oseća lepo – kaže naša sugrađanka Marija.

Posle svake numere, mladi umetnici su nagrađeni aplauzom, ali i novčanim prilozima. Čak i naši najstariji sugrađani nisu štedeli.

novac za muziku
Foto: Luftika

– Došla sam da kupim domaće mleko, mislim jeftinije je na pijaci, kad ono 150 dinara litar. E vala ga neću kupiti, preživeću bez mleka, ali sam zato stavila ovoj deci 200 dinara u kutiju gitare. Oni su mi nahranili dušu –  iskrena je bila jedna baka.

Koncert pijaca
Foto: Luftika

Mladi umetnici su ulepšali dan mnogima i pokazali da i običan narod može da uživa u nečemu što nije kič, šund i rijaliti program, samo mu to treba ponuditi. Zato se nadamo da će ovakvi koncerti biti i češći.

„Hvala Vam, moja deca neće biti gladna večeras“: Tužna poruka inspirisala 3 Novosađanke na human gest

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link