Magazin

Scena koja slama najtvrđa srca: Uplakani otac prodaje 9-godišnju ćerku starijem čoveku da bi prehranio porodicu (VIDEO)

prodaja-dece-avganistan

CNN je nedavno objavio srceparajuću reportažu o mukama oca iz Avganistana koji je svoju devetogodišnju ćerku prodao kao nevestu 55-godišnjem sunarodniku, a sve kako bi mogao da prehrani sebe i ostatak porodice.

Roditelje male Parvane Malik prodali su je 55-godišnjem Korbanu, kog opisuju kao „starca“ zbog njegove sede brada i kose.

Na dan kada je Korban odveo Parvanu, njen uplakani otac Abdul molio ga je da ne povredi njegovo dete, piše CNN.

– Ovo je tvoja nevesta. Molim te, pazi na nju. Sada ste vi odgovorni za nju, molim vas, nemojte da je tučete – rekao je kroz suze ovaj otac, koji je kasnije priznao da ga krivica izjeda.

Porodica ove devojčice rekla je da nije imala izbora i samo je jedna od brojnih siromašnih porodica koje su bile primorane da prodaju svoje mlade ćerke i udaju ih pre vremene kako bi preživeli, a sve zbog činjenica da Avganistan polako tone u humanitarnu krizu, prenosi Blic Žena.

Parvana i njena porodica poslednje četiri godine žive u avganistanskom kampu za raseljena lica u severozapadnoj provinciji Badgis. Do sada su živeli od humanitarne pomoći posla koji im je donosio oko 3 evra dnevno.

No, otkako su talibani preuzeli Avganistan u avgustu, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa i međunarodna humanitarna pomoć je na čekanju, a posledice najviše pogađaju upravo porodice kao što je ova koje sada ne mogu da kupe osnovne potrepštine poput hrane.

Abdul je pre nekoliko meseci bio primoran da proda i Parvaninu 12-godišnju sestru kako bi ostatku porodice dao šansu da preživi.

– Moj otac me je prodao jer nemamo hleba, pirinča ili brašna. Prodao me je starcu – rekla je ova devojčica za CNN.

Abdul je dodao da noću ne može da spava i da ga krivica izjeda, kao i da je pokušao na sve načine da izbegne ovu sudbinu. Tvrdi da je bezuspešno tražio posao, te da je pozajmio novac od rođaka, a njegova supruga je po kampu molila druge stanovnike za hranu, ali ništa od toga nije urodilo plodom.

– Nas ima osam u porodici. Moram da prodam Parvanu da bi ostali članovi preživeli – rekao je i dodao da će mu čak i ovaj potez pomoći da budu mirnu samo nekoliko meseci. Ćerku je prodao za ukupan iznos od 1.600 funti koji uključuje gotovinu, ovce i zemlju.

Parvana se nadala da će uspeti da promeni mišljenje svojih roditelja jer nije želela da napusti svoju porodicu, ni snove o tome da bude učiteljica kada poraste. Ona je u strahu da će je tući i naterati da radi stvari koje ne želi. Ali čovek koji ju je kupio stigao je sa isplatom u njihov dom prošle nedelje.

Korban je saslušao Abdulovu molbu da ne tuče njegovo dete, a potom je zgrabio Parvanu za ruku i odveo devojčicu daleko od roditelja. Parvana se do samog kraja borila – nije želela da izađe kroz vrata, ali je na kraju ipak odvedena.

Male žrtve trgovine ljudima znaju samo za beznađe a nekada ih prodaju roditelji

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link