Magazin Svet

Talibani joj ubili oca kada je imala 11 godina, danas doktorka i fudbalska zvezda, govori 11 jezika

nadia-nadim-4

Nadia Nadim je imala samo 11 godina kada je pobegla iz Avganistana nakon što su njenog oca odveli talibani i pogubili ga.

Sletela je u Dansku i na kraju postala profesionalna fudbalerka, primer i inspiracija mnogima.

Sada je postala i doktorka nakon specijalizacije iz rekonstruktivne hirurgije na danskom Univerzitetu Arhus. Obrazovanje je stekla dok je profesionalno igrala fudbal.

Takođe tečno govori najmanje 11 jezika i ambasador je nevladine organizacije pod nazivom Danish Refugee Council, koja se zalaže za obezbeđivanje održivih rešenja za izbeglice i raseljena lica.

Nadia ima 98 nastupa za reprezentaciju Danske. Prošle sezone je igrala za francuski Pari Sen Žermen, gde je sa kapitenskom trakom na ruci postigla 18 golova u 27 utakmica i pomogla svojoj ekipi da osvoji titulu.

Životne nedaće i put do zvezda

Rođena u avganistanskom Heratu 2. januara 1988. godine, Nadia Nadim je živela sa roditeljima i četiri sestre. Međutim, 2000. godine Talibani su pogubili njenog oca, koji je bio general Avganistanske nacionalne armije (ANA).

Nakon toga, porodica je bila primorana da napusti zemlju. Trebali su da odu u Veliku Britaniju, ali su na kraju, uz pomoć krijumčara, preko Italije stigli do Danske.

U Danskoj, Nadia se zaljubila u fudbal kada je videla devojčice kako se igraju u izbegličkom kampu gde su njena majka i četiri sestre živele devet meseci.

– Fudbal me je spasio da ne budem autsajder i naterao me da budem prihvaćena. Kada sam kao dete počela da igram fudbal u izbegličkom kampu i zaljibila se u igru, nisam ni znala da žene mogu da dostignu ovaj nivo. Nastavila sam da treniram vredno i da verujem – rekla je ona u jednom intevjuu.

Put do vrha je gradila postepeno. Ipak, u periodu od 2006. do 2012. godine kada je nastupala za Skovbaken, na 91 odigranih mečeva postigla je 88 golova i privukla pažnju velikih svetskih klubova.

Nadia je postala prva crnkinja koja je sebi zaslužila mesto u reprezentaciji Danske 2009. godine. Izglasana je za i igračicu godine 2016. i 2017. godine u Danskoj.

Tada je 2017. godine postigla i najveći uspeh sa Danskom na Evropskom prvenstvu kada je sa nacionalnim timom osvojila srebrnu medalju.

Takođe je igrala za Mančester Siti, Portland Torns i Fortunu Hjoring, između ostalih timova.

Tu nije stala, karijeru je nastavila uzlaznom putanjom i potpisala ugovor sa Pari Sen Žermenom.

– Ono kroz šta sam prošla kao dete me je iskovalo u osobu kakva sada jesam. Zaista uživam u pobeđivanju i želim da uspem bez obzira na sve, jer ne želim da se vratim tamo gde sam kao mala bila siromašna – istakla je Nadia na potpisivanju ugovora u Parizu.

Nadia-nadim-2
Foto: Federation Entertainment

Van terena doktorka

Trenutno nastupa za Rasing iz Lujvila, a takođe je na raspolaganju i nacionalnom timu.

Pored bogate fudbalske karijere, Nadia je jednako uspešna i van terena. Polovinom januara ove godine i zvanično je postala doktorka.

– Hvala svima koji su me podržavali od prvog dana i svim novim prijateljima koje sam stekla na ovom putu. Ne bih to mogla bez vas u zauvek ću vam biti zahvalna na podršci – napisala je ona na Tviteru nakon diplomiranja, za koje joj je trebalo samo pet godina studiranja.

Nadia je veoma obrazovana i govori čak 11 jezika, što i ne čudi toliko, s obzirom na raskošnu fudbalsku karijeru u kojoj je promenila mnoge klubove i države.

Autobiografiska knjiga, religija

Njena životna priča dobila je i pisanu formu i to od same Nadie, koja je svoje životne izazove pretočila u knjigu „Moja istorija“, objavljena u junu prošle godine.

U njoj joj opisala teško odrastanje i svoj put. Prisećala se oca opisala je i njegove namere da od nje i sestara napravi snažne ličnosti.

– Bile smo kao vojnici koji su uvek morali da ustanu u da se vrate u bitku, bez obzira ko su nam bili protivnici – navela je ona.

Nadia se zalaže za slobodu verovanja, ali joj je važno da je prepoznaju kao muslimanku. U svojoj knjizi pisala je i teškoćama sa kojima se suočavaju muslimani u Evropi.

– Religija me je održala prizemnom i sposobnom da se nosim sa stvarima koje se dešavaju oko mene – opisala je Nadia.

Nesvakidašnja životna priča ove devojke nosi teško breme, ali i pored svega, ostala je dosledna sebi i pronašla svoj put. Istrajnošću i rešenošću uspela je da pobedi sve izazove koji su pred nju postavljeni.

Bogatstvo njene izuzetne ličnosti i obilato životno iskustvo, iako je još veoma mlada, već sada su odlična podloga i predstavljaju ozbiljan scenario za film.

Na kraju, njena priča i život u sebi nose snažne poruke – ako verujete u čuda ona su moguća, čak i kada mislite da je sve gotovo i da izlaza nema pratite svoju viziju i svetlo će se pojaviti. Životna priča Nadie Nadim to zasigurno i potvrđuje.

Potresna priča iranske golmanke kojoj traže dokaz da je žensko

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link