Lifestyle

Pripreme za polazak u školu

Polazak u školu je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svakog deteta. Upravo zato, neophodno ja decu pripremiti za ovaj događaj na pravi način.

Najvažnije je svakodnevno razgovarati sa detetom. Dete treba da razume da polazak u školu ne menja ništa u njegovom detinjstvu i da to ne znači da više neće moći da se igra, nego jednostavno da će od sada morati drugačije da rasporedi svoje vreme. Takođe, veoma je važno da deca budu uključena u donošenje odluka povezanih sa školom, pa tako vašem prvaku možete da date da odabere sveske, ranac i drugu školsku opremu. Ovo će mu biti zabavno, a ujedno će se osećati i važnim.

skola-4

– Školu nipošto ne treba predstaviti kao obavezu. Roditelji često greše u ovome, a neki čak idu toliko daleko da prete deci da će ići u zatvor ili nešto slično ukoliko ne budu išli u školu, ne budu slušali učiteljicu ili kada dobiju loše ocene. Ovo automatski kod deteta razvija odbojnost prema školi i učenju. Detetu treba postupno objasniti šta znači polazak u školu, koje su njegove dužnosti, a koja prava – kaže pedagoškinja Olga Panić.

Veoma je važno da dete bude dovoljno samostalno, da zna da se samo obuče i obuje i da vodi računa o ličnoj higijeni. Bilo bi dobro kada bi vaš prvak u kući imao svoj kutak za učenje. Takođe, poželjno je i da svakog dana uči otprilike u isto vreme kako bi mu se ustalile radne navike.

skola-3

Preporučljivo je da prvih nekoliko dana ili čak nedelja, ukoliko su u mogućnosti, roditelji dovode dete u školu. Ukoliko ne možete da odvojite vreme za to, vežbajte sa njim put do škole iz ranije kako bi se dete, a i vi sami, osećalo sigurnije.

– Deca ponekad na samom početku školske godine vole da dolaze sa roditeljima, pre svega jer im to uliva poverenje, ali i zato da se ne bi izdvajali od ostalih. Kako vreme prolazi, tako se oni lakše navikavaju da u školu dolaze sami ili, što je još bolje, sa drugovima i drugaricama. Ovim se razvija njihova samostalnost, ali i socijalne sposobnosti – objašnjava Panićeva.

skola-2

Rasporedite obaveze vašeg deteta tako da stigne da završi sve što mu je potrebno za nastavu, ali i da mu ostane dovoljno vremena za druge aktivnosti i igru. Naučite dete da poštuje učiteljicu, zaposlene u školi i svoje drugare. Obavezno mu objasnite da ne treba da se stidi ukoliko nešto ne zna ili ne razume i da je tu da nauči. Možda i najvažnije je da pohvalite svog prvaka za njegove uspehe i dostignuća, bez obzira koliko mali bili, pošto je to veoma značajno u ovom uzrastu.

Čitajte Luftiku na Google vestima

18 Shares
Share via
Copy link