Magazin Srbija

Kada počinje prijava za 60 evra?

Sutra se za novi paket finansijke pomoći privredi prijavljuju sva pravna lica koja žele da istu iskoriste, naravno pod određenim uslovima.

Pomoć za pravna lica je 50% minimalne zarade za tri meseca za sve zaposlene. Uslov je da firme zadrže isti broj zaposlenih, kao što ih je bilo 12. februara, pa sve do 30. septembra.

Što se tiče svih punoletnih građana, prijava za pomoć od 60 evra biće moguća od 28. aprila. Ova pomoć isplaćivaće se u dve rate – po 30 evra u maju i novembru.

Pored toga, penzioneri će u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Država još uvek nije izašla sa zvaničnom procedurom, ali je za sada pretpostavka da će isplata funkcionisati isto kao kada je bilo davanje od 100 evra.

Za novčanu pomoć mogu se prijaviti punoletni građani Srbije sa prebivalištem u Srbiji i sa važećom ličnom kartom.

Prijavljivanje će biti moguće na dva načina, baš kao što je to bilo moguće i prošle godine kada su građani dobijali pomoć od po 100 evra. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra.

Prvi način je elektronski, preko sajta Uprave za trezor, gde će građani morati da unesu četiri podatka. Prvi korak biće da kliknu na polje „Podnošenje prijave“ i to je mesto gde unose ime i prezime, JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, izabraće banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijaviti za pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Prijava će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme i biti zvanično objavljen. Već krajem aprila biće otvoren i kol centar, a i kod ovog načina prijave moraće se ostaviti pomenuti lični podaci i podaci o banci.

Penzioneri, njih ukupno 1,7 miliona u Srbiji, u narednih devet meseci dobiće ukupno 110 evra, što je oko 12.800 dinara. Isplate će ići u tri rate, u maju – 30 evra, zatim u septembru – 50 evra i u novembru – novih 30 evra.

Prvih i poslednjih 30 evra dobiće kada i ostali građani. U septembru će dobiti i dodatak od 50 evra na koji jedino penzioneri imaju pravo.

Oni neće morati da se prijavljuju, jer već postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000. i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Prijava će biti u maju, a očekuje se da bude zvanično objavljeno da li će se korisiti isti broj telefona kao i prethodni put.

Kada se prijavljuje preko telefona, građani će prema upustvu automatske poruke ostavljati neophodne podatke, odnosno ime i prezime, JMBG i broj lične karte, a biraće se i naziv banke.

Izvor: Beograd Uživo/Blic

Vučić nas je sve zadužio za još jednu milijardu da bi kupovao glasače sa 60 evra milostinje

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

257 Shares
257 Shares
Share via
Copy link