Magazin

Priča objavljena pre 8 godina različito je tumačena 10.000 puta, a ovo je prava istina

Postoje te neke priče koje nas šokiraju, rastuže, nasmeju, razneže, pa ih delimo bez provere, verujući ili želeći da verujemo da je to istina.

Evo najnovijeg primera ‘domaćih’ korisnika interneta, koji, u osnovi, baš i nije tako nov.

Sama po sebi, i slika i priča su dirljive, a činjenica da, kako reče ova korisnica Tvitera koja je priču preuzela sa Fejsbuka, gde smo inače u brojanju šerova ove objave stali negde kod sto i kusur, ruke utrnule, ‘ljudi ljude zaboravljaju – životinje nikada’ je nepobitna.

golub-bolnica
Printscreen

Problem je samo što ovu istu sliku sa modifikovanom pričom možete videti i ovde:

golub-bolnica
Printscreen/9GAG

Zatim, ovde, ako vas interesuje prevod, razlika u odnosu na ‘naš’ post je samo u broju dana – ‘3 dana pacijenta niko nije obilazio’:

जिस नर्स ने ये तस्वीर बनाई है उसने बताया कि इस बूढ़े मरीज़ को 3 दिन हो गए अस्पताल में इलाज के लिए भर्ती हुए और इन 3…

Posted by Kavita aggarwal Gyaan ki batein on Friday, September 25, 2020

Pa ovde:

😭😭😭

Posted by Rose Ann Bino on Tuesday, September 29, 2020

Da ne pominjemo još hiljade i hiljade šerova i objave na Tviteru i Instagramu.

golub
Printscreen

Upecali su se na priču i mnogi mediji, pa su je delili kao životnu, tužnu i istinitu. Na ovakve priče pecamo se svi, jer su, prosto, realno moguće i reflektuju naše osećanje empatije, naše saosećanje, naše biće u suštini.

Ali, prosto, ova priča nije istinita.

A šta je istina?

Autor ove viralne fotke koja godinama kruži lagumima interneta je Grk, fotograf i korisnik Flickr servisa za fotografije Ioanis Protonotarios ( Ιωάννης Πρωτονοτάριος ) koji je ovu fotografiju napravio još u oktobru 2013. godine, kada mu je otac bio u bolnici.

Ioanis-Flickr
Printscreen/Flickr

Kako je izjavio portalu The Quint, fotografija je snimljena u bolnici u Atini.

Dok je sedeo uz svog oca, primetio je goluba koji je uleteo kroz prozor i sleteo na usnulog pacijenta. Pošto je golub bio miran, a pacijent spavao, iskoristio je tu priliku i fotografisao ovaj prizor.

Pacijenta je video na kratko, i čitavo vreme je spavao, tako da priča o tome da je napušten i da ga redovno posećuje golub, može biti samo plod nečije mašte, jer daljih podataka o tome nema.

Ali, tako viralane priče i nastaju najčešće: slučajno, izgrađene maštom, prepletene emocijama, ili sa namerom da iste izazovu.

Ipak, lepo je verovati da će, ukoliko nas svi zaborave, makar životinje biti tu za nas, naročito ako smo i mi tu za njih.

Kada umrem, neka me kremiraju i stave pepeo tamo, ispod tog drveta, pored keruše Manuele

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link