Lifestyle Magazin

„Pretty Loud“ – ženski bend od 12 mladih Romkinja sa prilično glasnom porukom (VIDEO)

Šest mladih Romkinja iz Beograda i šest iz Niša napravile su bend kako bi se njihova želja za ravnopravnošću i slobodom čula što dalje.

„Pretty Loud“ nije samo ženska muzička grupa, to je i važan društveni projekat.

„Želimo da pokažemo da žena može da bude hrabra, jaka, samostalna i da može sama da donosi odluke’“, kaže 19-godišnja Živka Ferhatović.

Ona je Romkinja iz Beograda i jedna je od članica benda „Pretty Loud“ koji postoji od 2014. godine. Njegove članice imaju između petnaest i dvadeset sedam godina.

„Svaka devojka koja želi da se bori za ženska prava i koja ima želju da kroz muziku bude podrška ženama, može biti deo naše grupe“, priča za DW Živka Ferhatović. Ona je u bendu već četiri godine.

Sloboda da se radi ono šta želiš, a ne šta drugi žele

„Pretty Loud“ je, kažu članice benda, nastao s ciljem da mladim Romkinjama omogući jednakost prava i slobodu.

„Žene u romskoj tradiciji nemaju pravo glasa i primorane su da rade stvari protiv svoje volje'”, priča 27-godišnja Zlata Ristić. Ali članice benda rade ono što one žele: pevaju, plešu i putuju!

„’Pretty Loud’ se bori za sve žene ovog sveta, ne samo za Romkinje. Borimo se za to da žene imaju više samopouzdanja. Želimo da veruju u sebe i da ne sumnjaju da to što rade nije dobro i da se neće isplatiti’“, dodaje Silvia Sinani.

Muzički program benda je spoj pop i rep zvuka s tradicionalnom romskom muzikom, a pesme pišu na tri jezika: romskom, srpskom i engleskom. U svojim tekstovima bave se problemima kao što su dečiji brakovi ili neravnopravnost žena i muškaraca.

Podrška sa svih strana

Omladinska organizacija „Schuler Helfen Leben” iz Berlina podržava rad grupe već tri godine.

Srednjoškolci iz cele Nemačke biraju gde će raditi na jedan dan i svoju dnevnicu doniraju toj organizaciji, a ona od dobijenih sredstava finansira izabrane projekte u istočnoj Evropi.

Važnost njihove misije prepoznala je i princeza Jelisaveta Karađorđević koja ih je pozvala da nastupaju na njenoj izložbi „Dugo putovanje kući’“.

Najveći dosadašnji uspeh benda je ovogodišnje učešće na festivalu „Žene sveta“ (Women of the World) u Londonu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pretty Loud (@pretty.loud)

„Bila nam je čast da nastupimo pred toliko ljudi, na tako velikoj pozornici“, priča s ponosom Silvia Sinani, naglašavajući da je „Pretty Loud“ i za njih same mnogo više od muzičkog sastava:

„’Pretty Loud’ je porodica, psiholog, doktor za ljubav. Pre svega, jedna za drugu smo uvek tu i volim što se međusobno ohrabrujemo“.

Ona ipak priznaje da koliko god rad u jednoj tako velikoj grupi devojaka može biti izazovan i zabavan – zna da bude i naporan.

Sa ulice u učionice

Grupa „Pretty Loud“ postoji zahvaljujući fondaciji GRUBB. Prvi GRUBB-centar otvoren je 2006. godine u Nišu, a kasnije i u Beogradu.

Organizacija pretežno radi u Srbiji sa romskom decom i mladim ljudima.

Na samom početku, većina polaznika bili su dečaci, dok je, zahvaljujući aktivnom podsticanju devojčica da se uključe, danas taj odnos skoro 50:50.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pretty Loud (@pretty.loud)

Dugoročni cilj projekta jeste da se Romkinje i Romi integrišu u društvo, da se obrazuju, a kasnije i nađu posao.

U svojim centrima u Srbiji, GRUBB radi sa oko 500 romske dece mlađe od osamnaest godina – obezbeđuje im dopunsku nastavu iz svih školskih predmeta, a uz to organizuje plesne i muzičke radionice, kao i sekcije kreativnog pisanja i fotografije.

„GRUBB ima za cilj da pomeri decu sa ulice kako bi imala gde da borave i uče.

Želimo da promenimo način razmišljanja ljudi o Romima i pokažemo da su Romi edukovani“’, kaže Živka Ferhatović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pretty Loud (@pretty.loud)

Prema studiji „Romi u Srbiji’“, od zaposlenih pripadnika romske nacionalnosti manje od 23 odsto čine žene. U istoj studiji se navodi da je 2011. godine od ukupno 56.237 Romkinja u Srbiji nepismenih bilo gotovo 12.000.

Popis stanovništva iz iste godine pokazuje da je srednju školu završilo tek 3.510 Romkinja, u odnosu na 8.042 Roma.

Svi ti podaci samo potvrđuju koliko je važno ono što rade devojke iz benda „Pretty Loud“. Zato Silvia Sinani kaže da svoju budućnost vidi kao borbu za buduće generacije žena: „Za svoju decu, sestričine, unuke…“

Izvor: DDL

Koliko imate prijatelja Roma i zašto nijednog?

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link