Magazin

Gnusne pretnje književnici Martini Mlinarević: Mogla bi ostati i bez druge sise!

Nakon vesti da će književnica i nekadašnja novinarka Martina Mlinarević Sopta biti imenovana za novu ambasadorku BiH u Republici Češkoj, stigle su joj gnusne pretnje koje je ona javno podelila na svojoj fejsbuk stranici koja ima oko 120 hiljada pratilaca, uz komentar „Samo jako“.

Nazvana je „droljom koja bi mogla ostati i bez druge sise“ uz posprdno osvrtanje „da nema šta da traži u Češkoj, jer tamo muškarci vole bujno poprsje“.  Komentari su najviše udarali na Martininu nedavnu borbu sa kancerom u kojoj je ostala bez leve dojke.

Oštar i iskren jezik

Martina je inače brojne pratioce dobila svojim britkim, iskrenim jezikom, savršeno preciznim seciranjem stvarnosti, baveći se mahom kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.

Ogolila je svoju borbu sa kancerom dojke kako bi dala podršku svakoj ženi koja se bori ili će se boriti sa ovom opakom bolešću.

Njena fotografija nagog gornjeg dela tela, sa velikim ožiljkom na mestu gde je nekad bila dojka, našla se naslovnici bosanske Gracije, zbog čega je po mišljenju mnogih Martina osoba godine 2018. u Bosni i Hercegovini.

rak dojke

Snažna poruka čitavom društvu

Uz fotografiju naslovne strane, Martina je na fejsbuku objavila i poduži tekst kojim je poslala snažnu poruku ženama i čitavom društvu na Balkanu.

„Gledam djevojke koje se grče u ogledalima da zauzmu pozu koja isturava guzicu u potrebni položaj, više odrade čučnjeva nego listanja knjiga, jer odavno je ono u glavi prestalo biti važno da bude najrazvijeniji ljudski organ.

U takvom svijetu željela sam pokazati – evo, imam 35 godina i ostala sam bez dojke. Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku.

I šta sam sad ja u tom svijetu? Žlibina, kako volim karakterizirati umnu zaostalost palanke i licemjerstvo mahale, pobrinula se da i to saznam – kod nas takve žene zovu nakazama.

U redu, evo ja sam nakaza i kao takva ti pokazujem da to sutra možeš biti ti.“

Nakon što je javno objavila dobijene pretnje i uvrede, Martini je stigla velika podrška svih onih koji veruju da će BiH njenim imenovanjem dobiti hrabru, sposobnu i iskrenu ambasadorku u Češkoj, iako se mogao naći i po neki komentar da je prihvatanjem ove funkcije „prodala svoj obraz i stala na stranu svih onih političara koje je nekad pljuvala“.

Iskrenost se ne prašta

Nikad se iskrenost nije praštala. Ni tamo, ni ovde. Ni uspeh. Ni mudra glava, ni jezik koji kaže ono što i drugi vide, ali biraju da ćute.

Posebno se ne prašta hrabrost da golim prsima ideš na vladajuće predrasude i tabue, nevažno koliko dojki na njima imaš.

Ostaje za utehu da razliku među ljudima ne prave dojke, njihov broj i veličina, već ono što je u glavi i u prsima.

Svetski mediji preneli da je Srpkinja rodila u 60, ali bolje da ne čita komentare sunarodnika

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

113 Shares
113 Shares
Share via
Copy link