Novi Sad

Za ubistvo komšije na novosadskoj Grbavici osuđen na 15 godina robije

sud-novi-sad
FOTO:Lj.P.

Novosadski Viši sud osudio je Novosađanina M. M. (66) na 15 godina zatvora za teško ubistvo komšije Jova Stanišića (75).

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu okrivljeni se teretio da je 4. jula prošle godine u u Ljermontovoj ulici na Grbavici, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju usmrtio Stanišića.

Prema izjavi M. M. do svađe je došlo oko korišćenja zajedničkog bojlera. On je takođe tvrdio da je komšija prethodno bio nasilan prema njemu.

Prilikom ocene dokaza, sudsko veće kojim je predsedavala sudija Sanja Berak, prihvatilo je odbranu okrivljenog samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da je u celini odbrana okrivljenog usmerena u pravcu umanjenja krivične odgovornosti.

Sud je na osnovu svih izvedenih dokaza utvrdio da je kritičnom prilikom okrivljeni grubo vređao pokojnog oštećenog, te da su zbog ugrožavanja spokojstva građana intervenisali radnici Policijske stanice Stari grad, nakon čijeg odlaska je okrivljeni nastavio da vređa i napada oštećenog, zadavši mu više ubodnih rana nožem po telu u predelu gde se nalaze vitalni organi.

Prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji, sud je od olakšavajućih okolnosti cenio životnu dob okrivljenog, njegove lične i porodične prilike, kao i raniju neosuđivanost, pišu Novosti.

S druge strane, od otežavajućih okolnosti, sud je u obzir uzeo stepen upornosti okrivljenog da oštećenog povredi, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanetih povreda.

Takođe, cenio je ravnodušnost okrivljenog i nedostatak empatije prema oštećenom i prema osnovnoj vrednosti – ljudskom životu, imajući u vidu da je okrivljeni nastavio sa navedenim radnjama, iako ga je oštećeni molio da prestane i zvao u pomoć.

Sud smatra da je okrivljeni, iako je bio pod dejstvom alkohola, postupao sa umišljajem i svestan činjenice da navedenim radnjama može prouzrokovati smrt drugog lica.

Imajući navedeno u vidu, sud je okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru, a koji pritvor je prema okrivljenom produžen do upućivanja u zatvor.

Sud je obavezao okrivljenog da dvoma zakonskim naslednicima iza pokojnog oštećenog isplati naknadu nematerijalne štete za duševne bolove u iznosu od po 400.000 dinara.

Protiv navedene presude stranke i branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Tužilac je rekao da je zadovoljan što je sud prihvatio pravnu kvalifikaciju, ali je najavio i žalbu na visinu izrečene kazne.

19-godišnji mladić izboden u strogom centru Novog Sada

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link