Magazin Srbija

Tajne 2 Slobine ćelije u Hagu: stražari zanemeli kad su ušli unutra posle njegove smrti

milošević
Foto: Printscreen

Hrvatski novinar i politčar, Domagoj Margetić, osuđen je 2006. pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu na tri meseca zatvora i 10.000 evra novčane kazne zbog nepoštovanja suda i otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka da bi posle izlaska otkrio priču  koju je navodno čuo od jednog čuvara koji je godinama bio uz Slobodana Miloševića.

Preciznije, šef čuvara Margetićaje bio i šef Slobinih čuvara a Domagoju je, kako prenosi  Kurir, ispričao:

U  2 Slobine „kancelarije za odbranu“ niko nije smeo da uđe

– On je inače našao Miloševića mrtvog u ćeliji. Taj čuvar mi je dao izvorni izveštaj Tribunala o smrti Slobodana Miloševića. Ono što je iz tog izveštaja jasno da je Milošević umro od izvesnog trovanja. Čuvarima nije jasno kako su te tablete, koje su na popisu u tom izveštaju, uopšte došle kod Miloševića. Došle su u ćeliju koja mu je služila kao kancelarija – ispričao je tada Margetić.

Milošević je imao ćeliju koja je bila pod ingerencijom zatvorskih čuvara, a pored nje je imao dve ćelije koje su služile kao kancelarija odbrane.

– U te zatvorske ćelije prema rečima ovog čuvara zatvorski stražari nisu smeli da ulaze niti da vrše pretres. U te ćelije nije ulazio ni upravnik pritvorske jedinice baš zato što su služile kao kancelarije za odbranu. Tu je Milošević imao internet, telefon, faks. Tu su pronađene nakon njegove smrti sve te tablete koje su, prema svemu sudeći, u kombinaciji sa viskijem koji je Milošević pio bile uzrok smrti. Piće je inače apsolutno zabranjeno. U trenutku Miloševićeve smrti u te dve ćelije je nađena boca viskija i još dva kartona viskija u ormanu. Taj čuvar mi je rekao da oni apsolutno ne znaju kako su te tablete i taj viski doneti Miloševiću. Možeš da naručiš hranu, vodu, voće, sokove. Ali to ti donose stražari. Alkohol ne možeš ni pod razno – rekao je Margetić.

domagoj margetić
Foto: Printscreen YT

Čuvar mu je pričao da je Milošević bio vrlo galantan:

Milošević bio vema galantan

– Zapravo, interesantno je da su za razliku od Milana Milutinovića, koga su smatrali bahatim i arogantnim tipom i koga nijedan čuvar nije voleo, Miloševića svi čuvari manje-više cenili. Bio je jedan mali čuvar Italijan. Za njega mi je ovaj moj vođa čuvara ispričao sledeće: „Sa nama je Milošević još znao da ne može pa smo imali neko međusobno poštovanje. A kad bi taj mali Italijan bio dežuran Milošević bi sedeo u dnevnom boravku i samo bi mu zapucketao prstima i rekao – momak, dođite. I onda bi mu tražio da mu nešto donese iz sobe. Kad bi se Italijan usprotivio jer je Milošević pritvorenik, Sloba bi rekao – idi, jesam li ti rekao da mi doneseš, ne komplikuj. I ovaj ode.

Margetić ističe da je Milošević bio omiljen kod zatvorenika jer kad bi naručivao klopu izvan zatvora, kad bi nešto slavio, onda bi i svi zatvorenici slavili zajedno sa njim.

Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, otkrila je u svom poslednjem intervjuu za Kurir, koji je inače bio i njen poslednji intervju za srpske medije, da smatra da je ubijen.

Izvor: Kurir

Sloba Milošević želeo da zabrani ‘Srećne ljude’, ali Aranđelu nije mogao da kaže ‘NE’

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link