Koronavirus Srbija

Heroji ne smeju biti zaboravljeni: 10 srpskih lekara koji su izgubili bitku sa COVID 19

U Srbiji je do sada od posledica virusa korona preminulo 117 osoba, među njima i 10 srpskih lekara. U borbi sa opakim virusom izgubili su život hrabro se suprotstavljajući nevidljivom neprijatelju ne ustuknuvši ni jednog trenutka.

Njihova imena nikada ne smeju biti izbrisana, jer su oni su naši heroji.

Doktorka Biljana Natić Ljumović

doktorka-biljana

Korona virus je 25. marta uzeo svoj prvi danak među lekarima. Preminula je doktorka Biljana Natić Ljumović, specijalista ginekologije sa akušerstvom iz Doma zdravlja Niš, piše Blic.

Doktorka, koja je radila u Doma zdravlja, izgubila je bitku protiv opake bolesti na Klinici za infektivne bolesti niškog Kliničkog centra, a kako su mediji preneli ona je bolovala od dijabetesa i bila je jedan od najtežih pacijenata.

Doktor Goran Ivanković

goran-ivankovic

Poslednjeg dana marta iz još jednog žarišta korona virusa Ćuprije stigla je tužna vest da je od posledica ove bolesti preminuo doktor Goran Ivanković specijalista urologije u Opštoj bolnici u tom gradu.

Dr Ivanković, specijalista urologije, bio je šef odeljenja urologije u Opštoj bolnici u Ćupriji, ugledni lekar i humanista koga pamte brojni pacijenti i kolege iz Pomoravskog okruga.

Doktor Branislav Blažić

branislav-blazic

Samo dan kasnije desila se prva smrt među zaposlenima u Vladi Srbije. Ipak, malo ljudi zna da je preminuli državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić bio specijalista opšte hirurgije. Na žalost, podlegao je povredama.

– Branislav Blažić ostaće upamćen po bogatoj profesionalnoj i političkoj karijeri i dužnostima koje je obavljao, od hirurga i načelnika Hitne službe u Kikindi, predsednika opštine Kikinda, poslanika u Skupštini AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srbije, ministra zaštite životne sredine od 1998-2000, predsednika Odbora za zaštitu životne sredine Narodne supštine Republike Srbije do držanog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine – naveli su povodom njegove smrti iz Ministarstva.

Doktor Miroslav Vasić

miroslav-vasic

Sedmog aprila stigla je vest o smrti još jednog lekara. Reč je o doktoru Miroslavu Vasiću, psecijalisti interne medicine iz Varvarina.

Važio je za vrhunskog stručnjaka, a u rodnom kraju gde je godinama nakon završenog Medicinskog faulteta u Nišu,imao privatnu praksu, bio je mnogima omiljeni lekar.

Doktor Aleksandar Janačković

doktor-janackovic

Već dva dana kasnije novi smrtni slučaj među lekarima. Boreći se sa korona virusom preminuo je doktor Aleksandar Janačković specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije iz Niša.

O njegovoj tragičnoj smrti pisao je naš kolega i njegov sin Branko Janačković, dopisnik “Blica” iz ovog grada.

Doktor Janačković bio je potpukovnik u penziji, vojni lekar, a njega i danas pamte eminentni stručnjaci iz oblasti kardiologije koji su prve sigirne korake iz ove medicinske grane učili od njega.

Doktor Vojkan Šuluburić

vojkan-suluburic

Iz Čačka nam je 10. aprila stigla vest o smrti doktora Vojkana Šuluburića specijaliste ortopedije u ovom gradu.

– Prerano nas je napustio i svima će nam mnogo nedostajati. Bolnici i pacijentima nedostajaće prekaljeni lekar, porodici će faliti otac i suprug, prijateljima će nedostajati inteligentni i neiskvareni šaljivdžija i dobar drug, Čačku će faliti jedan od najboljih… – stoji u vesti Media portala.

Doktorka Dušanka Živković

Dr. Dušanka Duda Živković
Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

Već sledećeg dana leskovac je potresla vest o smrti doktorke Dušanke Živković, infektologa.

Doktor Aleksandar Rangelov je u izjavi “Blicu” poredi sa kapetanom broda.

– Dudu ću pamtiti kao kapetana koji je potonuo sa svojim brodom, kao oficira koji je poginuo na bojnom polju spasavajući svoje vojnike, kao majku koja se bacila u čeljust zveri da bi spasla svoju decu – ocenjuje ovaj ortoped, dok njen kolega i kućni prijatelj neurolog Nenad Zdravković kaže da je doktorka Živković bila “lekar, majka, supruga, baka, koleginica, dama koju će Leskovac pamtiti”.

Doktor Dragoslav Arsić

VARVARIN-Dr-Dragoljub-Arsic

Iz Varvarina je 12. aprila stigla vesto smrti doktora Dragoslava Arsića, pulmologa iz Varvarina koji je radio u RFZO u Kruševcu.

– Iskreno žalimo zbog smrti kolege i prijatelja i u ime opštine Varvarin i svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća njegovoj porodici, prijateljima i kolegama-navodi Vojkan Pavić, predsednik opštine, koji je izrazio saučešće porodicama koje su od posledica korona-virusa izgubile svoje članove.-Dr Dragoslav Arsić bio je izuzetan čovek i priznat stručnjak i veoma smo tužni i potreseni ovom tužnom vešću. Pamtićemo ga kao izvanrednog doktora i stručnjaka koji je svima izlazio u susret i pomogao mnogim ljudima.

Doktor Miodrag Lazić

miodrag-lazic (1)
Klinički centar Niš

Sve je 14. aprila potresla vest o smrti doktora Laze. Specijalista hirurgije, načelnik Urgentnog centra u Nišu doktor Miodrag Lazić preminuo je odbijajući da ustukne pred virusom.

On je znajući da će umreti, ostavio oproštajnu poruku koja je celu Srbiju rasplakala.

– Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim. Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu 4 godine, za vreme nato bombardovanja. Neću da odem tiho, hoću da odem onako kakav sam bio čitav život, a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica.

Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom “Marš na Drinu”.

Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda.”

Doktor Dragan Marković

dragan-markovic
FOTO: STETOSKOP.INFO / SCREENSHOT

Poslednja u nizu loših vesti stigla je iz Beograda. od posledica korona virusa preminuo je još jedan lekar specijalista opšte hirurgije doktor Dragan Marković.

Profesor Marković je, pričali su juče u KCS, zadužio ne samo svoju matičnu Kliniku za kardiovaskularne bolesti, već i ceo KCS.

Ovaj, kako kažu, izuzetan čovek, zahvaljujući svom ličnom i profesionalnom ugledu, nalazio je mnogobrojne sponzore da se popravi stanje ne samo u Klinici za vaskularne bolesti, nego i u Klinici za urologiju, Ortopedskoj klinici KCS…

Neka im je večna slava i pokoj duši.

Žrtve ne smeju ostati bezimene!

Doktor Laza ispraćen uz Marš na Drinu, Srbija i Republika Srpska se oprostile od voljenog hirurga (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Je li, a koji od ovih su glasali za miloševića i druge komuno naciste i srbiste? Onako herojski.

139 Shares
139 Shares
Share via
Copy link