Magazin Novi Sad

“Metamorfoze” novosadskog Pozorišta mladih osvojile 3 prestižne nagrade (FOTO)

Metamorfoze
Foto: Jovana Semiz

Pozorište mladih je poznato po inovativnim predstavama koje razgaljuju srca novosadske publike, a trud i bravure glumaca, ali i čitave ekipe scenografa i režisera visoko vrednuje i pozorišna kritika, koja ih nagrađuje prestižnim nagradama.

Među favoritima domaće publike svakako je muzičko-scenski spektakl “Kosa”, drama Kokana Mladenovića “Deca paklene pomorandže”, magična “Cat Claw” inspirisana čuvenim stripom Baneta Kerca, ali i “Metamorfoze”, koja je na daskama koje život znače premijerno izvedena 15. maja.

Metamorfoze 4
Foto: Jovana Semiz

Upravo su “Metamorfoze”, autorsko delo Saše Latinovića postale najnoviji laureat, nakon što je je osvojila tri važne nagrade na 53. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, održanim od 29. novembra do 2. decembra u Pozorištu “Pinokio” u Beogradu.

Ovo delo govori o žrtvama koju podrazumeva velika ljubav, kao i zlodelima koje su proizvod izneverenih očekivanja, a ekipi su pripale nagrade za scenografiju, kolektivnu igru i režiju.

Metamorfoze 3
Foto: Jovana Semiz

– Mit koji smo našim pozorišnim ritualom želeli da oživimo je mit pun magije i strasti. Mit o Medeji i Jasonu nam priča priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi, koja se, zbog ljudske slabosti, pretvori u zastrašujuću mržnju, iza koje ostaje pustoš – kaže reditelj Saša Latinović.

Nagrađena predstava je, inače, doktorski rad Saše Latinovića, glumca Pozorišta mladih i profesora lutkarstva i scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u kojem je na vrlo upečatljiv način prikazano kako se upotrebom jednog materijala (kanapa) i glasa glumaca, u gledaocu stvara osećaj uverljivo izvedenog scenskog dela.

Metamorfoze 2
Foto: Jovana Semiz

Kolektivnu igru, nagrađenu na ovom festivalu, u “Metamorfozama” nadahnuto i posvećeno kreiraju: Neda Danilović, Marija Radovanov, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković i sam Latinović.

Novosadski musketari oduvali publiku na otvaranju 4. pozorišnog Viminacium Festa (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

19 Shares
Share via
Copy link