Koronavirus Svet

Predsednik Brazila pod istragom: “Mali grip” sahranio 385 hiljada građana

jair-bolsonaro-predsednik-brazila
Foto: Telegraf

Predsednik Brazila je pod istragom zbog odnosa prema pandemiji. Žair Bolsonaro je za koronavirus govorio da je to samo “mali grip”, a u ovoj državi je do sada od novog virusa preminulo više od 385.000 ljudi.

Brazilski Senat pokrenuo je istragu o načinu na koji se predsednik Žair Bolsonaro odnosio prema epidemiji koronavirusa. Istraga bi mogla da otvori mnoga pitanja, uključujući i mogućnost da se Bolsonaro optuži za kršenje zakona.

Lider većine u Senatu Rodrigo Pačeko izjavio je da bi kongresna istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla paralelno da bude vođena sa istragom o raspodeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama.

Bolsonaro je kritikovan zbog svog odnosa prema pandemiji virusa, za koga je na početku kazao da je “mali grip” i od početka ignorisao savete zdravstvenih stručnjaka da maske treba da se nose, a poštuju mere zaključavanja.

Za ranije pokušaje da se pokrene istraga protiv njega, Bolsonaro je okrivio poslanike, međutim Vrhovni sud je prošle nedelje presudio da dovoljan broj senatora podržava istragu i da ona može da se pokrene.

Zbog širenja novog, zaraznijeg i smrtonosnijeg soja koronavirusa poznatog kao P1 ili “brazilski soj”, medicinske ustanove u mnogim delovima Brazila su dovedene do “ivice pucanja sistema”.

Medicinski stručnjaci već nedeljama zahtevaju uvođenje lokdauna na teritoriji cele zemlje zbog porasta broja zaraženih, kao i onih koji imaju najtežu kliničku sliku, prenosi Telegraf.

Iako je zemlja u vrhu liste po broju preminulih, od početka epidemije Brazil nijednom nije bio u potpunom lokdaunu. Ove restriktivne mere bile su uvedene u pojedinim delovima zemlje i prema oceni stručnjaka imale su pozitivan učinak.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Brazilu je priminulo još 3.808 kovid pacijenata, a od početka pandemije više od 358 hiljada.

I pored ovih zastrašujućih brojki u nejvećim gradovima Brazila ublažene su mere pa su tako u Sao Paolu otvorene škole, dok je Rio dozvolio otvaranje bašti i kafića.

Čak je i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Brazilu zatražila od vlasti da se uvedu ograničenja kretanja, upozoravajući da povećanje stope smrtnosti i odsustvo nacionalnog plana vode zemlju u katastrofu.

Šta je Vučić govorio o koronavirusu?

„Nemojte da lažete, niko nije rekao da je ovo najsmešniji virus” izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bukvalno ne postoji niko u Srbiji ko nije video kako se Aleksandar Vučić smeje na reči doktora Branimira Nestorovića o tome da je korona najsmešniji virus koji živi samo na Fejsbuku.

Svi su videli i svi se sećaju. Iako su svi koji su pratili uživo na konferenciji za medije čuli doktora Branimira Nestorovića kako izgovara sad već čuvenu tvrdnju o smešnom virusu, to predsednika nije sprečilo da ubeđuje javnost da to niko nije rekao.

Ubrzo je uvedeno vanredno stanje, a predsednik nas je sa televizora molio da ne izlazimo napolje preteći da će “nam groblja biti mala za sve one koji će umreti od korone”.

Može li Vučića neko da pozove na odgovornost za izgubljene živote u Srbiji?

Sve što treba da znate o brazilskom soju koronavirusa koji preti Srbiji

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

13 Shares
Share via
Copy link