Magazin

Predsednica parlamenta podnela ostavku zbog stana od 50 kvadrata na koji nije imala pravo

norway
Foto: FB

Vest koju je srpska javnost propustila, a koja bi komotno mogla da prođe u rubrikama Verovali ili ne, Šta to radite bre ili Impresivno zar ne, dolazi iz Norveške gde je predsednica ondašnjeg parlamenta Eva Kristin Hansen podnela ostavku na tu funkciju nakon što je otkrivena prevara sa korišćenjem državne imovine.

Naime, ona je 18. novembra prošle godine odstupila sa svoje visoke političke pozicije zbog istražnih radnji policije jer se otkrilo da joj parlament plaća stan od 50 kvadrata u Oslu, iako ima privatnu imovinu u blizini glavnog grada.

Hansen je za televiziju NRK kao razlog ostavke navela da je neodrživo da parlament ima predsednicu koju istražuje policija.

Prema propisanim pravilima, predsedavajuća ima pravo da koristi imovinu države za stanovanje ukoliko je njena kuća udaljena najmanje 40 kilometara od zgrade parlamenta. Još interesantnije zvuči da je udaljenost njenog porodičnog doma „samo“ 37 kilometara, te je to bio dovoljan razlog za pokretanje postupka protiv nje.

Ona se izvinila građanima Norveške uz obrazloženje da je pogrešno protumačila zakonske odredbe, potvrdivši da će ukoliko bude potrebno isplatiti troškove naknade za štetu koju je nanela svojoj državi. Takođe, još šest poslanika je pod istragom zbog istog propusta, saopšteno je tada iz kancelarije tužioca, a preneo je „Norway today„.

U Srbiji je međutim slika potpuno drugačija. Neuporediva Norveška ne ponaša se rasipnički, svako krivično delo i prekršaj se kažnjava bez obzira ko je počinilac, a državna imovina ne prodaje se i ne daje na korišćenje političarima, osim po jasno utvrđenim pravilima.

Ana Brnabić zaposela je vilu na Dedinju u kojoj je život okončala Jovanka Broz. Tomislav Nikolić sa ženom Dragicom nema nameru da se iseli iz rezidencije na koju po zakonu nema pravo, a prethodno je još 1998. godine, kao potpredsednik Vlade, dobio stan površine 198 kvadratnih metara na Novom Beogradu.

Istog dana kao i Nikolić, svoj stan dobio je i Aleksandar Vučić, za koji je i sam rekao da je dobio 61 kvadrat, a ostatak je otkupio zajedno sa ocem Anđelkom. Te godine skućio se i nekadašnji  potpredsednik SRS-a Dragan Todorović.

Sam Slobodan Milošević je samo nekoliko dana pre početka NATO bombardovanja otkupio vilu na Dedinju, u Užičkoj 34, za svega 9.000 nemačkih maraka. Za ovaj iznos on je kupio kuću od 94 kvadrata, zajedno sa placem od 79 ari na najskupljoj beogradskoj lokaciji.

Prethodno je utvrđeno da je već otkupio vilu u Tolstojevoj 33, gde se uselio kada je prvi put izabran za predsednika Srbije, pisala je ranije Politika.

Novac građana Srbije i imovina države oduvek su korišćeni za privatne interese, za stvaranje novih elita i bogataša koji se kasnije javljaju kao uspešni preduzetnici zainteresovani za ulaganje u sopstvenu zemlju.

Prevareni narod može samo da sanja situaciju iz Norveške, gde i najmanja afera za sobom nosi posledicu uklanjanja iz političkog života, ali i odgovornost pred nezavisnim pravosuđem.

Ni žrtva Černobilja nema toliko prstiju da prebroji sve afere, plagijate i misterije koje su se dogodile u poslednjoj deceniji, ne računajući i sve ono što je našu državu snašlo od početka devedesetih. Nikada u ovoj državi niko nije odgovarao za otimačinu od građana i da takav podatak nije tragičan bio bi možda čak i smešan.

Takozvani tajkuni koji pričaju bajke o svom prvom milionu, o svojoj izvanrednoj genijalnosti i inventivnosti kojom su stekli nemerljivo bogatstvo, vređaju inteligenciju radnog i poštenog čoveka. Svaka politička garnitura sa sobom je stvarala novu klasu bogatih prazilukovića koji se grohotom smeju na termine poput pravde, solidarnosti i poštenja.

Uz sitne ribe koje se propagiraju po različitim skaradnim televizijama i Jutjub kanalima, zašto se čudimo kada mladi vrlo lako skrenu u delikvenciju u potrazi za brzom lovom!? To im je servirano, prošlo je mnogima, pa zašto ne bi i meni, logika se sama nameće. A moral? Ko još o tome misli kada šuškaju novčanice, škripe točkovi i uzdišu manekenkice…

Norvežani? Izgleda da oni baš ne znaju da žive…

Norveška škola po projektu beogradskih inženjera u koju bi se s radošću vratili

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

405 Shares
405 Shares
Share via
Copy link