Koronavirus Srbija

Evo rešenja! Kada budemo imali više mrtvih, imaćemo manje zaraženih

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Predrag Kon, izneo je danas (27. novembar) jedno dramatično predviđanje.

Naime, Kon kaže da tek kada bude previše umrlih onda ćemo moći da očekujemo manji broj zaraženih koronom u Srbiji. To podrazumeva trocifreni broj preminulih, kako bi došlo do pada inficiranih.

Konov paradoks

Kon je u jutarnjem programu na televiziji “Pink” objasnio ovaj “paradoks” kako ga je on nazvao. Kon je rekao da smrt dolazi posle tri ili četiri nedelje, a do tada se situacija kod nas možda i popravi kada je broj zaraženih u pitanju.

– Mi možemo da očekujemo da ove mere koje se sprovode da daju rezultate u naredne dve nedelje. Ali brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo videti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća – rekao je dr Kon.

Kada je u pitanju opterećenost medicinskog osoblja, Kon je rekao da je najveći teret pao na njih, ali da nema druge čak ako “po 100 pacijenata spadne da ih leče dva doktora – radiće to”. On se osvrnuo i na nove medicinske centre koji se užurbano grade po srbiji i naglasio da će to obezbediti dodatne prostorne kapacitete, ali da će medicinsko osoblje i dalje biti pod velikim pritiskom.

Kon je objasnio ovo dramatično povećanje brojki zbog nepoštovanja mera zbog nepoverenja.

– Racionalni strah izaziva oprez i stoga poštovanje maske. Kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, mogli bismo da živimo normalno i da ne pričamo o zatvranju. Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju. Kada se širi iracionalni strah, onda kreće panika što je loše. Sada je bitno da se kaže istina, da se istina širi. Ne kroz bombastične naslove kojima se stvara utisak da se podstiče panika – rekao je on i dodao da je “nagli uspon koji mi doživljavamo posledica neverovanja u virus”.

Vakcinacija veoma složen proces

Na pitanje da li je moguće da će i sa vakcinaciom protv kovida ova situacija biti rešena tek za dve godine, dr Kon je rekao da je kolektivna imunizacija veoma složen proces.

– U odnosu na mogućnost da se vakciniše svu populaciju, ne znam po kojim parametrima je to rečeno. Takva kolektivna vakcinacija se sprovodi sukcesivno jer će pristizati u delovima. Takođe je velika i logistika da se sve to sprovede. Vakcinu će prvo primiti prioritetne grupe pa tek onda oni koji žele sami – rekao je epidemiolog.

On je dalje objasnio da one koji već imaju antitela to u principu štit protiv korone kao i vakcina, ali da mogu biti vakcinisani pošto se prilikom kolektivne vakcinacije, kada za to dođe vreme, neće proverovati ko ima antitela a ko ne.

Vrtići ostaju u funkciji

Kon je još jednom za zabriute roditelje potvrdio da deca uzrasta do destak godina retko obolevaju od težih oblika kovida i retko su prenosioci virusa.

– Veoma retko obolevaju od teže bolesti i retko su prenosioci. Ovo su naučni podaci zato su osnovci u nižim razredima ostavljeni u školi. Prošle nedelje ste imali u svim beogradskim vrtićima 14 dece zaraženih. Zamislite za ceo Beograd za nedelju dana ima samo 14 zaražene dece. Iz toga je potpuno jasno da to nisu mesta zaražavanja. Vrtići će ostati u funkciji i dalje. Ukoliko roditelj radi od kuće, preporučuje se da onda dete ostane kod kuće – rekao je Kon.

On se tu nadovezao na zabrinjavajuću situaciju u samoj prestonici koja od početak epidemije važi za glavno žarište u našoj zemlji.

– Juče je bilo više od 2.000 zaraženih, i to je manje od 50 odsto zaraženih i to će još padati. Međutim treba razumeti da je Beograd još prenapregnut. Još je to veliki broj – rekao je on.

On se osvrnuo i na sezonu slava koja uveliko traje kao i na predstojeće praznike i podsetio sve da ova slavlja mogu i treba da budu proslavljana ali u krugu porodice.

– Ono što se jasno kaže kada su domaćinstva u pitanju, kada su slave u pitanju, treba se zadržati u okviru domaćinstva. Treba proslaviti, ali u okviru domaćinstva i izbegavati kontakte – zaključio je dr Kon, a preneo Noizz.

Rade Panić: Zdravstveni sistem je pukao, nemamo ni kreveta ni lekara

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link