Koronavirus Svet

Naleti savesti dr Kona: Na sahrani je bilo zaražavanja, a ako otkrijemo 6.000, to znači 60.000

Video sam da je većina prisutnih, pogotovo članovi državnog vrha, nosila maske. Na sahrani patrijarha se vodilo računa, ali nesumnjivo da je bilo i propusta, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon.

O aktuelnoj epidemijskoj situaciji u vezi sa koronavirusom u Srbiji, kao i novim merama koje bi sutra trebalo da stupe na snagu, danas (23. novembar) je za RTS govorio epidemiolog Predrag Kon, a preneo portal Direktno.

– Mi znamo da je zabrana okupljanja više od 5 osoba na snazi i jasno je da je ispraćaj njegove svetosti bilo nemoguće da se zabrani, niti je to ikome padalo napamet. Ali smo tražili da se poštuju mere. Video sam, da su mnogi, pogotovo iz državnog vrha nosili maske, da je to i te kako bilo prisutno, da se o tome vodilo računa, ali da je grešaka bilo, nesumnjivo je da je bilo. Sasvim je sigurno da je bilo i zaražavanja, ali to ćemo videti posle nedelju dana – kazao je.

Kon je rekao i da je utorak odabran kao prvi dan primene novih mera iz organizacionih razloga, ali i da je Krizni štab predložio i rigoroznije mere od onih koje su usvojene.

Da situacija nije toliko crna govori i najnoviji podatak koji je izneo Kon.

– Vidi se usporavanje virusa, posebno u Beogradu – kazao je Kon.

Mere koje su donesene prošlog utorka sada će da se vide, kaže Kon, a mere koje stupaju na snagu sutra, za nedelju dana.

Prisutnost virusa je velika, dodaje. Broj novozaraženih može se, kaže Kon, množiti sa deset.

– Ako otkrijemo 6.000, to je sigurno 60.000 – kazao je Kon.

Dodao je da je racionalno razmišljati o onlajn nastavi, jer je virus sve više prisutan i sve će više biti takvih slučaja.

– Uglavnom se zaražavanje dešava izvan škola. To znamo ispitivanjem, za svakog tog učenika pojedinačno, razgovara se sa roditeljima, dobijaju se podaci gde je bio učenik, da li je mogao biti s nekim u kontaktu, da li je skidao masku i tako dalje. Onda saznate ili da je u kući neko bolestan ili da je bio na nekom skupu gde je neko bio bolestan. Za jednu nedelju bilo je 354 takvih informacija u Beogradu. Zato mi možemo da tvrdimo da su škole bezbedna mesta za učenike. Što se tiče nastavnika i oni se zaražavaju van škkole, ali se dešava zaražavanje i u školi. Osam klastera je bilo u jednoj nedelji, to su dokazana prenošenja u školi, dok je u čitavom prethodnom periodu bilo četiri. To su mali brojevi za Beograd – objasnio je Kon.

Koronom zaražen episkop kruševački David koji je služio opelo na Irinejevoj sahrani

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link