Magazin Novi Sad

Srpsko pravosuđe u fazonu ako je policajac rekao, ko smo mi da tražimo dokaze

Novosađanin Ž.V. osuđen je po hitnom postupku samo dan nakon julskih protesta, a za narušavanje javnog reda i mira i narušavanje imovine Grada kažnjen je sa 50.000 dinara.

Apelacioni sud je tu odluku poništio, a čoveku koji tvrdi da uopšte nije bio u tom trenutku u Novom Sadu i to može i da dokaže, sada se sudi iznova za isti prekršaj sa istim nepostojećim dokazima.

Ekspresne presude posle protesta u Novom Sadu i Beogradu navele su mnoge da se zapitaju kako je moguće da je domaće sudstvo u ovakvim slučajevima tako efikasno, kada je vrlo dobro poznato da se za brojne slučajeve čeka mesecima, pa i godinama na osuđujuće ili oslobađajuće odluke.

Takav je slučaj i sa Ž. V. koji je dan nakon protesta osuđen za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje imovine Grada Novog Sada. Ž. V. sa mesečnim primanjima od 30.000 dinara, naloženo je da plati kaznu od 50.000 dinara.

Međutim, Apelacioni sud je ukinuo presudu, i predmet je vraćen na ponovno suđenje, jer je utvrđeno da je povređeno pravo na odbranu i da nisu izvedeni svi dokazi. Drugostepeni sud je dao obavezujuće uputstvo prvostepenom da izvede sve potrebne dokaze i da utvrdi da li je nedvosmisleno sigurno da je okrivljeni izvršio delo koje mu se stavlja na teret.

Kako kaže advokat okrivljenog Srđan Popović, sudu je predloženo saslušanje četiri svedoka koji pokazuju da njegov klijent u vreme napada na Gradsku kuću nije bio u Novom Sadu, a priložena je i Skajp prepiska koja dokazuje da je on u to vreme imao onlajn čas.

„Tražili smo da sud pribavi od mobilnog operatera lokaciju njegovog telefona u vreme izvršenja prekršaja, kao i da se sa gradskih kamera uzmu video zapisi sa kojih se može videti kada je on svojim automobilom ušao u grad tog dana“, objašnjava Popović za 021.rs.

Ipak, u dokumentaciji u koju je 021 imao uvid, vidi se da je u ponovljenom postupku sud odbio sve dokazne predloge i ponovo saslušao samo okrivljenog i policijskog službenika koji je izjavio da on nije uhapsio okrivljenog, već da je on samo u civilu posmatrao i davao signale uniformisanim policajcima koga treba da privedu.

„Taj policajac u civilu (inače, jedini svedok protiv okrivljenog), u ponovljenom postupku je izjavio da on nije siguran da je baš okrivljenog uočio, zatim da on nije ispratio uopšte pogledom da li su uniformisani policajci uhapsili baš lice na koje im je on pokazao ili neko drugo lice, a takođe nije siguran ni da li je to lice, na koje je on pokazao (a za koje nije siguran da je baš okrivljeni), uopšte bacalo bilo šta, ili je neko iza njega bacao predmete preko njegove glave, pa je izgledalo kao da on baca. Dakle, na osnovu ovoga, sud je jedino mogao da donese odmah oslobađajuću presudu“, objašnjava advokat Popović.

Ipak, kako navodi, sutkinja je odbila da unese kompletnu izjavu policajca u zapisnik i da sasluša svedoke, a nije izašla u susret nijednom drugom zahtevu odbrane, pa je ponovo doneta osuđujuća presuda. Popović kaže da su ponovo podneli žalbu protiv presude.

„Žalba bi, ako se sudi po zakonu, definitivno morala da bude usvojena, a klijent oslobođen, budući da je sasvim jasno da se tereti bez dokaza da je zaista on izvršio ovo delo, a on zapravo nije ni bio tada u Novom Sadu. Ako bi kojim slučajem žalba ipak bila odbijena, bili bismo primorani da se obratimo svim daljim instancama, i to kako Vrhovnom kasacionom sudu, Ustavnom sudu, tako i Evropskom sudu za ljudska prava“, navodi sagovornik 021.

U tom slučaju bi, kaže, morali da podnesu i krivičnu prijavu protiv policijskog službenika, budući da je lažna izjava koja se utvrdi u krivičnom postupku, osnov za ponavljanje prekršajnog postupka.

„Na sve ovo bićemo primorani ako sud bude nastavio da ovako brutalno krši elementarne zakonske odredbe“, ističe Popović.

Kako navodi i njegov klijent se nada da će drugostepeni sud ponovo postupiti po zakonu, kao i prvi put kada je usvojio žalbu i ukinuo presudu, i osloboditi ga prekršajnog gonjenja.

„Međutim, ako bi kojim slučajem i drugostepeni sud presudio na štetu našeg klijenta, uprkos svim utvrđenim činjenicama i svim dokazima koji postoje, klijent namerava da pravdu potraži u svim raspoloživim instancama, kako domaćim tako i stranim“, zaključuje Popović.

Prekršajni sud u Novom Sadu doneo je ukupno 18 presuda zbog narušavanja javnog reda i mira na protestu u Novom Sadu, koji je održan 8. jula. Sve presude su donate dan ili dva nakon protesta.

Na svih 18 suđenja glavni i jedini svedoci optužbe bili su policajci koji su tog dana radili u civilu i bili, po njihovim rečima, zaduženi da posmatraju dešavanja i izdvajaju iz mase osobe koje su kršile zakon. U većini slučajeva, sudija je cenio izjave policijskih službenika koje su uglavnom tumačene kao „uverljive“ i „nepristrasne“. S druge strane, izjave okrivljenih su tumačene kao „nesigurne“ i „način da se izbegne kazna“.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava koji je pružao pravnu pomoć brojnim demonstrantima koji su bili prevedeni kaže da su na osnovu uvida u neke od presuda i kontakata sa osumnjičenim građanima primetili da se „dosta brzo sudilo, da su sudovi u najvećem broju slučajeva poklanjali poverenje izjavama policijskih službenika, da je bilo slučajeva gde su osumnjičeni građani predlagali da se, kao dokaz, pregledaju video-zapisi sa javnih mesta na kojima su navodno izvršeni prekršaji ali da su sudovi to odbijali da pribave uz obrazloženje da je iskaz policijskih službenika ‘dovoljan’ za utvrđenje činjeničnog stanja“.

„Time se, van svake sumnje, kršilo pravo na pravično suđenje osumnjičenih koji imaju pravo da im se nepristrasno sudi i da se temeljno ispitaju dokazi koji dokazuju ili opovrgavaju izvršenje prekršaja. Važno je da se postupci vode bez odugovlačenja, ali ta brzina ne sme biti na štetu prava okrivljenih“, zakljčuje Ilić.

Podsetimo, protesti u Novom Sadu trajali su nekoliko dana, a samo su 8. jula bili nasilni, prilikom čega je razbijen ulaz u zgradu Radio televizije Vojvodine. Razbijeni su i prozori na prostorijama Srpske napredne stranke, a na Gradsku kuću su bacane kamenice i molotovljevi kokteli. Veliki broj građana je priveden.

Vulin ponovo briljira: Lik koji je u Beogradu pucao na automobile je jedna usamljena budala

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link