Magazin Novi Sad

Počeli radovi na uređenju Pozorišnog trga u Novom Sadu (FOTO)

pozorisni-trg
Foto:021.rs

Radovi na uređenju Pozorišnog trga počeli su danas (1. mart) rekonstrukcijom kanalizacione mreže na uglu Jevrejske ulice i Bulevara Mihajla Pupina, a čeka nas nekoliko meseci saobraćajnih gužvi.

trg
Foto: UGZI

Devet meseci će ukupno trajati radovi na uređenju ovog dela gradskog jezgra, veličine blizu sedam hektara. U toku je prva faza radova, ono što urbanisti nazivaju uređenjem “urbanog fragmenta” koji obuhvata Pozorišni trg, Uspensku i prolaz između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra.

“Prostor Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločan granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina u smislu formiranja novih i očuvanja postojećih. Od ukupno 8.110m² prve faze, samo zelenilo zauzima 2.714m². Tri postojeća stabla neophodno je ukloniti iz razloga što se nalaze na trasi podzemnih instalacija koje se rekonstruišu, dok će šest mladih sadnica i 32 komada ukrasnog žbunja biti presađeno.

Bitno je istaći da će na ovom prostoru biti zasađeno 25 novih stabala i 708 komada žbunastih biljaka, tako da se procenat visokog zelenila značajno povećava u odnosu na postojeće stanje. Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem”, poručuju iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

U okviru prve faze uređenja gradskog jezgra biće postavljene kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kante za otpatke, držači za bicikle, stubići za sprečavanje prolaska vozila, kao i javne česme, poručuju iz Uprave.

Ovako će, prema projektu, izgledati ovaj deo grada nakon završetka radova.

Autor: Gorica Nikolin/021.rs

Novi stadion Vojvodine – još jedan preglomazni tržni centar (FOTO)

14 Shares
Share via
Copy link