Magazin

Zbog čega se Nišlija posle jednog dana rada u Nemačkoj brže-bolje vratio u Srbiju

Među hiljadama zdravstvenih radnika koji su se iz Srbije odmetnuli za Nemačku u potrazi za boljim životom, našao se i Saša Cvetić, pomoćnik glavnog tehničara u niškom Kliničkom centru.

Međutim, jedan je od onih koji su se otuda vratili nezdovoljni ponuđenom platom i uslovima rada.

Cvetić je agenciji Beta kazao, a portal b92 preneo, da su njegova supruga i on poverovali u priču o poslu u zdravstvenim ustanovama u kojima je sve automatizovano i u kojima se odlično zarađuje i otišli u Frankfurt, ali su se otuda vratili razočarani.

“Moj posao u Nemačkoj trajao je jedan dan, jer toga dana kada sam rekao ‘dobar dan’ rekao sam i ‘doviđenja’. Supruga, koja je takođe zdravstveni radnik, izdržala je 20 dana u poznatoj bolnici u Frankfurtu i onda je dala otkaz i vratili smo se u Srbiju”, ispričao je Cvetić.

Kako je rekao, njegov posao u Frankfurtu trebalo je da bude nega desetak, dvadeset starih lica u staračkom domu.

“Sa poslom se počinje u šest sati i tokom dana brinete o svim korisnicima na jednom spratu. Idete od garsonjere do garsonjere, radite se sve poslove, od grube nege i kupanja do stavljanja proteza, pranja zuba, hranjenja. To je veoma teško. Preko dana nemate vremena za predah”, kazao je Cvetić.

On je izjavio da je za taj posao neto plata 1.100 evra, a supruga i on su iznajmili stan od 45 kvadrata za 850 evra mesečno.

“Nije me bilo sramota da se vratim u Niš i sada sam siguran da posao u Kliničkom centru koji radim već 32 godine ne bih menjao ni za jedan drugi. Siguran sam i da od 100 naših ljudi koji odu u Nemačku jedan dobije dobar i dobro plaćen posao”, rekao je Cvetić,

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da se od bezmalo 700 lekara te zdravstvene ustanove u poslednjih desetak godina otišlo u inostranstvo njih 14, dok je od 1.700 medicinskih sestara i tehničara otišlo pedesetak, a vratilo se sigurno 15 do 20.

“Neki su otišli da rade u staračkim domovima, a to nije isto kao kad radite u Kliničkom centru”, izjavio je Radovanović.

On je kazao da su pojedini zdravstveni radnici iz Niša otišli u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope zbog usavršavanja, ali da za tim više nema potrebe pošto novi Klinički centar ima najsavremeniju opremu.

I pop je zbrisao iz Srbije i otišao u Nemačku da vozi autobus

Redakcija

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Vratio se lenstina na posao kenstvovanha. Bolje za njefa neefikasno zdravstvo u Srbiji nego efikasno u Nemackoj. Inace, za koga licno znam od sestara i lekara da su otisli niko se nije vratio, svi su presrecni. Ali, svi su vredni i ovde su bili vrhunski mladji strucnjaci. Tako da, vredni i dobri odlaze a ovi lenji se vrate u domacu lenjost.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link