Magazin Srbija

Ovaj lik je glavni u potrazi za crnim panterom, ne razlikuje leoparda i geparda, frlja i brlja za sve pare

nemanja ivanovic
Nemanja Ivanović, foto: printscreen

Potraga za odbeglim „crnim panterom“ i dalje traje. Šta će biti sa „divljom mačkom“ kada bude uhvaćena? O tome su u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji danas (14. novembar) govorili prof. dr Zoran Stanimirović, šef Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine i Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu za inspekcijske poslove.

– Ne treba izgubiti iz vida da je ta divlja životinja, puštena u Mađarskoj, bila u obezbeđenju privatnog biznismena kao čuvar, po veličini se vidi da je to mladunče. To je vrlo intuitivna životinja, zver, mačka po definiciji, a sve mačke su predatori i kada je gladna ne bira plen. Nisu zabeleženi intezivni napadi na ljude, jer je ona teritorijalna životinja. Teritorija joj je od osam do 260 kilometara kvadratnih, u zavisnosti od hrane na tom području – kazao je prof. dr Stanimirović za K1 televiziju i dodao:

– Ona će napasti ako je ugrožena, a uglavnom se hrani sisarima: antilopama, gazelama, žirafama i slično, a u ovim okolnostima, ovcama, i svinjama. Ako je sita neće napasti, ali to ne znači da joj treba prilaziti. One često i kada su site prilaze ljudima, a kada su gladne, prilaze i reže, kao da traže da jedu, a kada joj date hranu ona će pojesti i otići, nije strašljiva.

Profesor upozorava da je panter svojeglava životinja koju je vrlo teško pripitomiti.

– Ako je ona bila u nekom „domaćinstvu“ i pobegla, to može biti da je imala suviše poverenja od strane vlasnika pa nisu vodili računa, ili su je maltretirali. Kako nije dirala traktoristu koji ju je primetio, možda nije bila napadnuta od strane ljudi, ali to ne možemo sigurno da znamo, kao što kaže narod: Može biti, ali ne mora da znači.

Nemanja Ivanović je napomenuo da je juče bio na lokaciji gde je snimljena životinja.

– Ali taj snimak potiče od pre godinu i po dana, to je snimak mađarske pogranične policije. Od prošlog ponedeljka javili su se meštani iz dva sela koja su udaljena 15 kilometara jedno od drugog – kazao je Ivanović u emisiji „Uranak“.

– Jedan stariji sakupljač gljiva tvrdi da je imao susret prilikom sakupljanja, primetio je crnu životinju na nekoj neodređenoj udaljenosti, a životinja je napravila dva skoka i nestala. Zatim je došla informacija od poljoprivrednika da su na udaljenosti od 300 metara videli nešto što podseća na životinju crne boje iz roda velikih mačaka.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu za inspekcijske poslove napomenuo je da su kontaktirali JP „Vojvodinašume“, JVP „Vode Vojvodine“ i policiju i da je napravljen štab.

Pomoćnik je pokazao zavidan nivo neznanja u odnosu na ulogu koja mu je dodeljena. Tako je među potencijalnim zverima nabrojao i geparda, iako gepardi ne mogu biti crne boje i ne mogu da uvlače i izvlače kandže. Moguće da je mislio da je dovoljno da se ime životinje rimuje sa leopard.

– U subotu u jedan sat major policije, zamenik komandira iz Apatina, uputio nam je video snimak koji je snimljen kod Banje Junaković. Dvoje starijih sugrađana su snimili nešto, a niko od stručnih biologa nije želeo da potvrdi da je to panter, gepard ili jaguar crne boje na osnovu snimka. Podloga sa snimka je takva da se na licu mesta nisu mogli videti tragovi, a koliko je meni poznato mačke puštaju kandže neprosedno pred hvatanje lovine – ispričao je Ivanović za K1.

– Pretražili smo širu okolinu Banju Junaković juče dva puta zaredom, ništa nismo zatekli što bi asociralo na prisustvo životinje. U neposrednoj blizini postoje salaši sa životinjama i niko nije prijavio bilo kakav nestanak. Eventualno je panter konzumirao neku divljač, šakala ili jelena. Mi i dalje ostajemo na terenu, obezbedlil smo i kavez i pušku za uspavljivanje. Veliko je pitanje da li ćemo uspeti da priđemo toj životinji na 30 metara. Svi zoološki vrtovi u blizini kategorički negiraju da je životinja njihova – dodaje Ivanović.

Ivanović napominje da je najveći problem što svi traže da se divlja mačka uhvati, ali da je to predator i da ju je zato teško namamiti na neku hranu.

Pomoćnik sekretara je otišao korak dalje sa informacijama nepoznatog porekla, tvrdeći da mačke nisu strvinari, iako u divljini trećinu njihove ishrane čine strvine, a u zatočeništcu i do 100%.

– Nisu strvinari, mačke vole živo da ulove. Učestvovao sam u dosta akcija, doživeo sam da mi građani svedoče da su videli pitona kod nas, da je zmija imala glavu veličine lavora, u strahu su velike oči. Za sada je jedini opipljiv dokaz snimak od subote u jedan sat. Da, nešto je viđeno, ali niko sa sigurnošću ne može da potvrdi šta je to. Vi jednostavno možete proći pored nahranjenog pantera na visini koji neće reagovati na vas – kazao je on za K1 televiziju i naglasio.

– Životinja nije kriva za ljudski nemar, prvo ćemo pokušati da je smirimo i smestimo, ako to nije moguće imamo i plan B. Tu gde su javljali da jeste, te životinje trenutno nema, a to je blizina Gornjeg Podunavlja, kako kažu Evropski Amazon, nimalo lako mesto za pretragu – zaključuje Ivanović.

Dr Stanimirović je potvrdio da je to idealno područje za opstanak pantera.

– Kažu da je to srpski tigar u crnini, pa ekolozi moraju da vide da li da se ubije životinja ili da se nađe način da se odovede u okvire gde je bila – zaključio je profesor u „Uranku“.

Ličani iz Apatina ne plaše se pantera: „Navikli smo na medvede u rodnom kraju, bio sam u šumi, nisam se ni okrenuo“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link