Magazin Srbija

Potrošači ne veruju tvrdnjama Pošte i Carine da nije bilo krađe pošiljki Aliexpressa, nestalo hiljade paketa

Tekst o krađi pošiljki na poštanskoj carini ili kasnijoj distribuciji, što je doseglo nivo organizovanog kriminala, izazvao je tokom vikenda veliku buru. Danas su se oglasili Pošta i Carina, i jedni i drugi negiraju odgovornost, dok su građani srećni što je konačno pokrenuto pitanje višegodišnjeg nestajanja pošiljki iz inostranstva.

Iz Pošta Srbije saopštili su da su netačne i neosnovane optužbe da pošiljke generisane internet trgovinom nestaju u Srbiji, i najavili tužbi protiv udruženja potrošača Efektiva. U rat saopštenjima se uklučila i Carina, gde kažu carinici nemaju pravo samostalnog pristupa prostorijama u kojima su pošiljke, od prijema do uručenja.

Istovremeno, iz udruženja Efektiva su poručili da neće ćutati, i najavili su proces stoleća ako do njega dođe.

Podsetimo, Efektiva je prošle nedelje saopštila da je nestajanje pošiljki na poštanskoj carini ili kasnijoj distribuciji, doseglo nivo organizovanog kriminala. To je do drastičnog poskupljenja poštarina za kupovinu robe na prodajnoj platformi “Aliexpress” za građane Srbije.

Pošta Srbije je u današnjem saopštenju istakla da se sve pošiljke, pa i one generisane internet trgovinom, prerađuju, distribuiraju i uručuju u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, propisanim procedurama i rokovima dostave, po prispeću u Poštu Srbije i završenih carinskih postupaka.

Uprava carina saopštila je da im se ponekad dešava da se građani žale da se u pošiljkama ne nalazi uvek ona roba koju su očekivali i da sumnjaju da je neko „prisvojio“ jedan deo sadržaja. Ali dodaju da pakete komisijski otvaraju poštanski i carinski službenici, u prostorijama koja su 24 časa kompletno pokrivene video nadzorom.

I Pošta i Carina navode da „eventualno može biti reči o kašnjenju pošiljki, usled obustave avio-saobraćaja na samom početku pandemije koronavirusa, koji je tada bio u prekidu“.

„To je izazvalo kašnjenja dela međunarodnih pošiljki u trajanju od oko tri meseca, pa se dešavalo da deo pošiljki poslatih iz Kine u februaru i martu, do Srbije dođe u junu i julu“, pojašnjavaju iz Uprave carina.

To, međutim, ne objašnjava višegodišnje nestajanje pošiljki, pa se su se Efektivi u međuvremenu javili brojni građani kojima paketi od pre godinu, dve ili tri nikad nisu stigli.

Danas su oglasili i iz Efektive:

„Građani Srbije,

Pošte Srbije su nam upravo uručile zahtev za demanti i opomenu pred utuženje!

Dakle, nisu zainteresovani za sastanak sa nama, na kom bi nam objasnili i pokazali kako funkcioniše sistem prijema, pregleda i distribucije pošiljki, ali su zainteresovani da nas ućutkaju.

Da ćutimo nećemo, demanti bi mogao da usledi, ali tek kada nam dokažu gde smo i u čemu pogrešili. Što se tužbe tiče, obećavamo im proces stoleća i molimo vas da spremite dokaze koje imate, jer ćemo pozvati stotine svedoka!

Nismo nikoga optužili za krađu, ali sumnje postoje. Tražimo od nadležnih organa da utvrde istinu a onda ćemo lako da podvučemo crtu i razgovaramo o eventualnim demantijima i izvinjenjima!

Idemo do kraja, istina se sada mora utvrditi! Spremajte dokaze i delite objavu, da uključimo što veći broj ljudi!“, navodi se u njihovom saopštenju.

Korisnici usluga pošte, dakle građani Srbije, odmah su ponudili desetine dokaza.

Ovo su neki od komentara:

 • Moj suprug (podaci upravo distavljeni i poznati „Efektivi“) je SVEDOK BROJ JEDAN..!
 • Bravo za hrabrost i istrajnost u svemu
 • Uništili su kupovinu preko aliexpress – a
 • Dobićete dokaze. Pola artikala nam nikad nije isporučeno.
 • Bahato ponašanje ‘pošte’ u svim poljima je nedopustivo
 • Evo, dobrovoljno se javljam da budem svedok. Slobodno me upišite.
 • Imam neki osecaj da sam svoju nikad dostavljenu pošiljku, posle uredno kupio na KP.

Kakva su vaša iskustva sa pošiljkama iz inostranstva?

Osuđivani načelnik inspekcije u Novom Sadu avanzovao u direktora pošte sa platom od 150.000 dinara

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Kondacno da se pretresu i ti lopovi. Brdo paketa mi nikad nije stiglo iz Kine, a siguran sa m da su dosli u Srbiju.

 • Ako se vidi na Trekingu da je pošiljka uredno stigla u Poštu Srbije, pa onda nestala, zna se gde je problem. Treba temeljno pretresti to lopovsko gnezdo.

 • Znaci, ako dobro shvatamo, „svi rade po zakonu“ – ali posiljke se ne isporucuju, „tajanstveno nestaju“ ! Lol, odlicna zvaka za ludaka !

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
253 Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook Messenger
 • Viber
 • Pinterest
 • More Networks
253 Shares
Copy link