Magazin Srbija

Srpski carinici ukrali milione evra malih pošiljki građanima, Aliexpres ukinuo besplatnu isporuku

Javna je tajna da je kraduckanje u Upravi carina odomaćena pojava. Ali stvari su otišle predaleko, pa je krađa malih pošiljki dostigla nivo organizovanog kriminala. Zahvaljujući njima, globalne prodajne platforme su Srbiju stavile na crnu listu i ukinuli besplatnu isporuku pošiljki male vrednosti.

Organizacija potrošača Efektiva saopštila je da je do drastičnog poskupljenja poštarina za kupovinu robe na prodajnoj platformi “Aliexpress” za građane Srbije došlo zbog masovnih krađa takozvanih pošiljki malih vrednosti na putu ka kupcu u Srbiji.

To je razlog zašto su kineski prodavci ustanovili da im se više ne isplati da srpskim kupcima jeftino šalju robu.

Efektiva je na Fejsbuku objasnila da je roba male vrednosti prodavana uz takozvani “free shipping” za Srbiju, kako bi se kupac motivisao da i dalje kupuje na “Aliexpressu”. Dok roba ne stigne do kupca, “Aliexpress” novac u depozitu drži kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do sedam dana) mora da pošalje pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da određuje zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana.

U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe.

Ukoliko je sve u redu, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, “Aliexpress” tek tada isplati prodavca.

Pošiljke za koje je dostava bila besplatna obično se nazivaju “male poštanske pošiljke” koje imaju “tracking number” samo do izlaska iz Kine, dodaju iz Efektive. Poslednje informacija koju po tom broju kupac može da dobije je: “pošiljka je napustila zemlju porekla”.

srpska-carina

Kako navode iz ovog udruženja, sistem je funkcionisao dok te male pošiljke nisu počele da se masovno kradu, a kupci zbog toga pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zaštitnom roku od 60 dana.

Tim za rešavanje sporova “Aliexpressa” uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca.

“Znači Kinez proda robe u Srbiji za 10.000 evra, od ‘Aliexpressa’ dobije 7.000 evra, a ostalih 3.000 evra ‘Aliexpress’ isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mestu), ali i malim lokalnim poštama širom Srbije”, tvrde iz Efektive.

Kako su počele da se kradu i pošiljke sa brojevima za praćenje uz izgovor ako kupac traži svoju pošiljku: “naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje”…. on “ne vidi vašu pošiljku”, “Aliexpress” je ukinuo besplatne i jeftine poštarine za Srbiju, ističu iz Efektive.

“Mi iz Srbije možemo da kupimo samo artikle do 4,99 dolara jer su se kineski trgovci preračunali da te male štete mogu da podnesu”, objašnjavaju u Efektivi.

Tako danas za proizvod koji košta 8,77 $ isporuka nije više besplatna nego iznosi 142,07 $!

aliexpress-carina

Iz Efektive navode da su uputili dopis Pošti Srbije i tražili sastanak povodom ovog problema, a da će isto tražiti i od Uprave carina.

“Ne isključujemo ni mogućnost krivičnih prijava, jer ovde se radi o organizovanom kriminalu koji se verovatno meri milionima evra”, navode iz Efektive.

Mišljenja korisnika su podeljena. Dok jedni kunu one koji kupuju robu iz Kine i time, kako tvrde, podrivaju domaću privredu, drugi smatraju da se radi o očigledno dopuštenoj korupciji.

Jedan korisnik je ovako opisao svoje iskustvo:

– Prava je pretpostavka da u pošti i carini kradu, meni nedostaju 3 paketa od pre korone. Na sajtu piše da su isporučeni. Pre toga 7-8 pošiljaka stiglo. Sa carine mi je stiglo 3 koverte za povraćaj carine (greškom uplatio), novac mi nije vraćen. Svi koji brane poštu, carinu i poštenu državu neka daju odgovor gde su ti paketi? Gde? Sada sledi borba za istinu, a ona je zna se u suprotnosti sa korupcijom. Pazi sad, zaradiš novac, naručiš nešto za šta te lokalni trgovci deru cenom, stigne u zemlju i grupa odabrana te pokrade. Država na sve to nema. Pa gde si video zemlju u kojoj se krade na svakom koraku da napreduje i ima budućnost.

Ako se pitate zašto se ovo dešava, treba da znate da su radna mesta koja omogućavaju „nevidljivu krađu“ u Uprava carina i u Poštama Srbije rezervisana za stranačke vojnike SNS i PUPS. Na čelu Uprave carina je Miloš Tomić iz SNS, čovek od najvišeg poverenja Aleksandra Vučića, dok je direktorka pošte Mira Petrović, koja je tu funkciju došla bez konkursa, sa mesta sekretarice u PUPS.

Osuđivani načelnik inspekcije u Novom Sadu avanzovao u direktora pošte sa platom od 150.000 dinara

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Naravno kao i dosta ljudi imao sam isti problem. Kupio sam displey za iphone 4. Uredno platio carinu, kad sam otvorio paket u njemu nema nista. Zvao sam sve zivo i nista nisam uradio. Covek je poslao sigurno, ima sve pozitivne ocene cak mi je poslao i slike kako ga je zapakivao i nalepnicu sa kojom je osigurao.

  • Carina je oduvek bila jedna od najvecih mafija. A to je samo jedna sitna grana koliko toga ima. Koliko su oni pustili ruku kada otimaju i sitne predmete od obicnog naroda. Sve smeniti , svaki prijem robe pod nadzorom. Sve da se snima kamerama.

   • Lupaš i ti ova debilčino koja je pisala tekst, ko Maksim po diviziji. Veću količinu gluposti godinama nisam čuo. Svako ko ima gram mozga (a ti ga nemaš) shvata da ovo nema blage veze s istinom. Kada bi bilo moguće uzeti bilo šta od stvari koje prolaze carinski nadzor, do primaoca ne bi stiglo ništa a ne jevtini paketi.

    • Ti si taj koji lupeta. kad god sam nesto narucio iz inostranstva, uvek je bilo problema. Ali bukvalno uvek!

 • Kakva glupost od teksta. Ispada da svaki carinik i svaki postar kradu po nekoj komandi. A to sto je Aliexpress za preko 80 zemalja ukinuo opcije low cost shipping-a to nista? Smesna si devojko!

  Evo ti link pa pogledaj
  https://www.singpost.com/covid-19-updates/speedpost-service-updates

  Jel i u ovim zemljama carinici i postari organizovano kradu posiljke? Hoces se izviniti posle ovog svima i priznati da si bila izmanipulisana?

 • Kakve veze ima šiping sa kradjom?Robu platis unapred pa ti stigne 20 do 60 dana,ako stigne.Ti sve lepo platis pa crkas.Oni ako su poslaline salju ti opet.GLUPOSTI

 • Naravno da je korupcija u pitanju. Poznanica, ćerka carinika, se još i hvali kada nešto lepo pronadju i prisvoje…

 • A šta ćemo sa tim što carinici ne dozvoljavaju izvoz polovne robe koju prodam preko ebay-a pod izgovorom da je roba komercijalnog karaktera!!!??? Lomača!

 • Meni su tri puta ukrali majicu koju sam poručila iz USA, na kraju su mi vratili novac iz USA, a interesantno je da je svaki put pošiljka ušla u Srbiju i tu joj se gubi svaki trag. Ako vidite nekoga da šeta majicu Serbian guy da znate da je moja. Možda free šiping nema veze sa kradjom, ali da kradu, kradu, i to provereno!
  Zaist tom bezobrazluku treba stati na put! Podrška da istrajete

 • Upravu su za Ali ekspres, neznam ko i dali krade, ali danas mi je stigla pošiljka. Od četri stvari stigla je samo jedna. Od uloženih 40 dolara dobio sam vrednost maske za motor iste od 4 dolara. 36 mi je uzo neko. Sve je procenjeno bez malo 6000 dinara. Kome da se žalim, čekam dugo i na kraju ne stigne a plaćeno je i potrebno mi je, proizvodnja je stala zbog nekog..? Sramota za Srbiju, niko nam ne veruje s’ pravom.!

 • Čekam nekoliko pošiljki od aprila meseca, porucila sam kada je bio free shipping. Neke stvari su stigle a neke čekam evo tri meseca. Za ove što su stigle koje su bile smešno jeftine,sada je shipping pet puta veći. U kontaktu sa trgovcima vidim da neki pišu da ne vrše isporuku ka Srbiji, ljubazno me odbijaju.
  A inače ko je malo više kopao po Aliju, shvatio je da je to jedna ozbiljna platforma sa profesionalnim poslovanjem. Trgovci žive od te prodaje i ozbiljno shvataju svoj posao. Polome se da ti pošalju jednu masku za telefon od 2 dolara i posle ti se zahvaljuje kada mu javiš da je sve okej.
  Izgleda da ovde neko ne radi svoj posao kako treba. Sramota.

 • Lopovi rade na carini potpisujem!!!
  Ukrali su mi desetak sitnih porudzbina sa Ali Ekspresa u poslednjih godinu dana. Ovo stvarno nema smisla, treba da im se sudi i da konacno odu u zatvore, tamo gde pripadaju.

 • Iz Kine do Srbije paket stigne za 20 dana. I onda stoji na carini 2 meseca…. Imam 8 neisporucenih paketa, sta cekamo zaposleni u carini Srbije???

 • Dogovaraju se Srboslovenski carinici šta će kupiti kolegi za rođendan:
  Kolega carinik: Da mu kupimo Mercedes Brabus?
  Kolege carinici: Ah ne malo je!
  Kolega carinik: Da mu kupimo jahtu Pershing od 27 metara?
  Kolege carinici: A ne i to je malo!
  Kolega carinik: A šta mislite o apartmanu u Monte karlu?
  Kolege carinici: Jesi li ti normalan uvredićeš mu ženu, malo je!
  Kolega carinik: A da mu poklonimo smenu na granici za vikend?
  Kolege carinici:Ne nikako previše je!!!

 • Kralo se na početku , a krade se i sada, ko krade zna se , ili pošta ili carina,lopovluk je na obe strane.

 • slusajte,samo zakon da se seku prsti i ruka do pola. nista drugo. naravno,ovaj zakon prvo mora da se donese za politicare,pa tek onda i za narod.

 • Pošiljke koje stignu u Srbiju bi morale u Srbiji da dobiju svoj broj za praćenje i da se krajnja srpska poštarina kupcu naplati prilikom isporuke, ali da on ima uvid gde je pošiljka.

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
29.7K Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook Messenger
 • Viber
 • Pinterest
 • More Networks
29.7K Shares
Copy link