Posna predjela su neizostavan deo svake slavske trpeze. Glavno jelo je lako osmisliti, ali kada je reč o posnim predjelima domaćice čestom muke muče razmišljajući sa čime dočekati goste.
Ovim fenomenalnim, brzim i lakim receptima uštedećete vaše vreme i trud! U ovih 8 predjela, vrlo ukusnih i jednostavnih za spremanje, svi vaši gosti prosto će uživati.
1. POSNA RUSKA SALATA
- 2 konzerve sardine,
- posni majonez,
- 4 manje šargarepe,
- 4 kisela krastavca,
- 1 veći krompir,
- 300 g graška,
- biber,
- so.
Priprema
Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme.
Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.
2. POSNE GALETE
- 400 g brašna
- 200 ml ulja
- 125 ml piva
- 1/2 praška za pecivo
- 1.5 kašičica soli
- 50 g susama
Priprema: Od sastojaka zamesiti testo. Praviti loptice i posuti ih susamom. Peći oko 20 min. na 220C.
3. POSNA KIKIRIKI SALATA
- 300 g graška
- 300 g kukuruza šećerca
- 50 g pečenog slanog kikirikija
- 1 šoljica od kafe pirinča
- 200 g posnog majoneza
- 2 kisele crvene paprike (mogu i sveže)
- soli po ukusu
Priprema
Pirinač skuvati sa 2 šoljice vode. Nakon 10 minuta, pirinač skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen da se ohladi.
Grašak i kukuruz obariti (ako nisu iz konzerve), a kikiriki i papriku sitno iseckati. Dodati proceđen, ohlađeni pirinač i majonez. Sve promešati i po ukusu posoliti, ali vodite računa da je kikiriki već slan.
4. POSNE PROJICE
- 3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
- 3 šoljice za kafu projinog brašna
- 3 šoljice za kafu kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 šoljica za kafu ulja
- 30 g susama
- 30 g semenki suncokreta
- 30 g lanenog semena
- kašičica soli.
Priprema
Pomešati kiselu vodu i ulje, pa im lagano dodavati prašak za pecivo, pšenično i projino brašno, mešajući varjačom da se dobije glatka smesa, bez grudvica.
Na kraju umešati susam, očišćene semenke suncokreta, seme lana i so, pa sve ponovo izmešati da se sastojci sjedine. Izliti u nauljene kalupe za mafine (do 2/3 jer će testo malo nadoći).
Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 200°C, otprilike 15 minuta (treba da budu zlatnožute boje).
5. OBLANDA – ROLAT SA TUNJEVINOM
- 1 list oblande
- 2 konzerve tunjevine
- 100 gr kukuruza šećerca
- 3 veća kisela krastavčića
- 2 kašike preprženog susama
- 100 gr margarina
- so
- biber
- kečap
Priprema
Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte.
Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat.
Ostaviti 2 sata u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasite kečapom.
6. POSNE RUŽICE
- 10 kora za pitu
- šaka sojinih ljuspica predhodno potopljenih u malo vode
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika prženog susama
- 4 kašike paradajz sosa ili kečapa + kečap za premazivanje kora
- so, biber, origano, bosiljak, beli luk u granulama
- Ulje i voda za premazivanje kora
Priprema
Sitno iseckati crni luk, prodinstati, dodati sojine ljuspuce i kratko dinstati. Dodati paradajz sos i začine.
Uzimati po dve kore, prvu poprskati vodom i uljem, pa staviti drugu koru koju premazete kečapom, rasporediti nadev, urolati i oblikovati ružice.
Odozgo premazati uljem i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
7. POSNA SLANA BAJADERA
- 800 gr posnog sira
- 250 gr posnog margarina
- 200 gr prezle
- 100 gr susama
- 1 tunjevina
- 1 kašičica aleve paprike
- 3 kisela krastavčica
- manja veza svežeg peršuna
Priprema
Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun.
Svaku smesu rukama dobro izradite.
U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.
8. PITA SA PEČURKAMA
- 500 gr svežih šampinjona
- 2 srednje glavice crnog luka
- biber,
- so
- 1,5 dl ulja
- 500 gr gotovih kora za pite
Priprema
Fil: iseći crni luk što sitnije, dinstati ga na ulju i kad postane staklast, dodati na rezance sečene šampinjone. Još malo dinstati, pa dodati soli i bibera po ukusu .
Uzeti dve kore premazati uljem pa staviti fil. Odozgo pokriti sa još dve kore, takođe poprskati uljem. Preklopiti kraće krajeve na 2 cm i uviti u rolnu.
Ređati rolne u namazan pleh, premazati ih uljem i peći u rerni na 180 stepeni.
Posno: 5 sjajnih recepata za jela od ribe
Izvor: Opanak
Dodaj komentar