Magazin

Poslednja carica Kine bila je navučena na opijum, umrla je u kavezu kao životinja, ležeći u lokvi sopstvenog urina

poslednja-carica-kine
Foto: Wikipedia

Život i smrt carice Vanrong, koja se udala za poslednjeg kineskog cara, je neverovatna priča koju morate da znate.

Vanrong je rođena u Pekingu i to joj je bilo jedino ime jer monarhija se oslovljavala samo imenom, bez prezimena. Njen brak joj nije doneo ništa osim slomljenog srca, velikog bola i smrti.

Rođena je na kraju dinastije Ćing, Vanrong je poslednji car Puji izabrao za jednu od svojih žena. Ali njihov brak je bio bez ljubavi.

Mlada carica je morala da se nadmeće sa prvom suprugom svog muža, što je pogoršalo i njenu zavisnost od opijuma i probleme sa mentalnim zdravljem.

U međuvremenu, politička nestabilnost u Kini dovela je i Vanronga i Puija u nesigurnu poziciju da predvode japansku marionetsku državu Mandžukuo.

Kako su besneli sukobi u Kini i van nje, Vanrong je na kraju pala u ruke kineskih komunističkih gerilaca, koji su je bacili u logor.

Poslednje dane je provela grčeći se na podu u agoniji odvikavanja od opijuma, dok je bila izložena u kavezu kao životinja u zoološkom vrtu. Na kraju je umrla sama u lokvi sopstvenog urina u dobi od samo 39 godina.

Kako je Vanrong postala carica Kine

Rođena Gobulo Vanrong 1906. godine u Pekingu, buduća carica je postala punoletna za vreme dinastije Ćing. Iako joj je majka umrla kada je Vanrong bila mlada, njen otac je imao važnu poziciju u društvu. On je bio ministar unutrašnjih poslova Carskog dvora.

Ali 1911. revolucija je protutnjala Kinom. Dinastija Ćing je zbačena, što je dovelo do stvaranja Republike Kine 1912. godine.

Međutim, uprkos ovim političkim konvulzijama, mladom kineskom caru Puiju je bilo dozvoljeno da zadrži svoju titulu. Čak mu je bilo dozvoljeno da održi venčanje u Zabranjenom gradu – kada je odabrao svoju mladu.

On je svoju buduću ženu izabrao gledajući niz fotogafija. Ali pošto nije mogao da se oženi svojom prvom izabranicom, 12-godišnjom devojčicom po imenu Venksiu, nevoljno je odabrao Vanrong, sa Venksijuom koja je ipak bila njegova supruga i živela sa njim u dvoru.

Vanrong je tada imala samo 16 godina. A mladi Puij nije bio srećan zbog toga što je bio primoran da oženi Vanrong. Dok su evnusi i dame pokušavali da je spreme za brag, Vanrong se je sve to odbacila.

Bilo joj je muka što se udaje za nekoga koga nikad nije ni upoznala.

Uprkos oklevanju s obe strane, Vanrong i Puji su se venčali 1. decembra 1922. Prema ondašnjim medijima, par je nošen kroz Peking na ukrašenoj stolici u obliku feniksa dok ih je hiljade ljudi posmatralo.

Na ceremoniji je Vanrong prešla preko vatre, sedla i jabuke po mandžurskoj tradiciji.

Puji pobegao prve bračne noći

Međutim, stvari su krenule naopako odmah od početka. Mladenci su trebali da prespavaju zajedno, ali umesto da konzumira brak Puji je pobegao iz njihove spavaće sobe.

Carica Vanrong je nastavila da živi svoj život. Prihvatila je sve moderno, englesku kuhinju, džez, pa je čak i svoje ime promenila u Elizabet, po uzoru na kraljicu Engleske.

Donirala je pare svim nesrećnim ljudima širom carstva.

Ali bez obzira što je ona delovala kao da je ne dotiče to što njen muž radi, ona je bila mnogo ljubomorna na njegovu mladu ljubavnicu/ženu, i zbog toga je počela da koristi opijum.

U oktobru 1924. godine dešava se državni udar, a Puji i Vanrong su proterani iz Zabranjenog grada.

Ljubav pronalazila samo u opijumu

Kraljevski par, zajedno sa Venksijuom, na kraju je stigao do grada Tjenđin pod zaštitom Japanaca. Tamo je Vanrongova zavisnost od opijuma počela da raste.

I dok je carica uživala u pozorištu, plesu i kupovini – što je poslednje činila preterano kao način da se takmiči sa Venksijuom – počela je da pati od velike glavobolje i bolova u stomaku.

U međuvremenu je postajala sve depresivnija. Puji je nikad nije zavoleo, dok je ona patila od usamljenosti, dosade i zanemarivanja.

Ni Vensju nije bila zadovoljna životom u troje i napustila je Pujia 1931. Puji je okrivio Vanrongu i prestao sa njom da komunicira upotpunosti.

Japan je 1932. godine postavio Puija na čelo marionetske države Mandžukuo u Mandžuriji. Ali njihova moć u Mandžukuu bila je iluzija. Vanrong je držana pod stalnim nadzorom i više puta je pokušavala, ali nije uspela, da pobegne.

Iako je Puji zvanično krunisan za cara Mandžukua 1934. godine, carica Vanrong je negodovala zbog svog novog života i retko se pojavljivala u javnosti. Takođe je počela da pokazuje teže znake mentalne bolesti i do 1938. pušila je velike količine opijuma dnevno.

Onda su stvari postale još gore.

Afera sa slugama

Carica Vanrong je započela aferu sa dvojicom sluga, pa ubrzo ostaje trudna. Niko nije u potpunosti bio siguran šta se dogodilo kada je Vanrong rodila svoju ćerku 1935. godine, ali dete nije dugo živelo.

Neki tvrde da je Puji bio toliko ljut zbog neverstva svoje žene da je novorođeno dete bacio u kotao. Drugi kažu da je beba mrtvorođena.

Posle smrti deteta, Vanrong pada dublje u depresiju i svoju zavisnost od opijuma. Carica je dane i noći provodila pušeći opijum. Retko je ustajala iz kreveta, prestala je da se doteruje, da prisustvuje svečanim događajima.

Ostavljena od muža završila je tragično

Vanrong je navodno jedva hodala u vreme kada su Sovjeti napali Mandžuriju 1945. godine. Puij je pobegao iz Mandžurije, ostavljajući svoju ženu.

Nju i njenu snaju uhapsili su kineski komunisti u januaru 1946. dok su pokušavali da pobegnu u Koreju. Zatvorena, Vanrong je provela svoje poslednje dane u agoniji i delirijumu od povlačenja.

Istorija izveštava da je bila lišena hrane i izložena kao životinja u zoološkom vrtu za Kineze, koji su prezirali Vanronga kao simpatizera Japana. U junu 1946, Vanrong je umrla sa 39 godina od neuhranjenosti i povlačenja usled odvikavanja od opijuma.

Ni dan danas se ne zna gde je grob carice Vanrong koja se smatra tragičnom figurom istorije.

Omiljena ruska carica imala preko 300 ljubavnika i čudan fetiš o kojem se na dvoru ćutalo

Izvor:Stil/allthatsinteresting.com)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link